Nieuws uit de Brugse regio

Franse militairen herdenken hun aandeel in Grote Oorlog in Brugge

Franse militairen herdenken hun aandeel in Grote Oorlog in Brugge
Brugge, vrijdag 10/10/2014. Met een opgemerkt concert door de Bertoense militaire muziekkapel Bagad de Lann-Bihoué en in aanwezigheid van heel wat bemanningsleden van het Franse Commandoschip BPC Dixmude zijn vanavond op de Burg in Brugge de gevallen marinefuseliers van de Brigade Ronarc'h herdacht.

Rol

De Franse Brigade Marinefuseliers, onder het bevel van contre-admiral Alexis Ronarc'h, beschermde dezer dag in 1914 de terugtrekkende militairen van het Belgische leger bij de terugtocht van Antwerpen naar Diksmuide. De Brigade Marinefuseliers heeft van 1914 tot 1915 ook naast het Belgisch leger gestreden en offerde zich in oktober 1914 in Diksmuide op om Duits leger te stoppen en zo de haven van Duinkerke te beschermen.

Bewondering voor Gotische Zaal


Gouverneur Carl Decaluwé en schepen Philip Pierins heetten de Franse en Belgische marinier na het concert welkom in het Brugse stadhuis, waar ze na enkele toespraken in de door de Fransen zeer bewonderde Gotisch Zaal enkele Brugse Zotten soldaat maakten.

Commandoschip BPC Dixmude zaterdag te bezichtigen

Dezer dagen ligt het Frans Commandoschip BPC Dixmude overigens in Zeebrugge, in het kader van de 100ste verjaardag van de Grote Oorlog. Het schip ligt aan de Zweedse kaai liggen en is enkel op zaterdag 11 oktober toegankelijk voor het grote publiek van 09u00 tot 12u00.
Ingang via de Marinebasis van Zeebrugge – Graaf Jansdijk 1.

Het schip meet bijna 200 meter en wordt als helikoptervliegschip gebruikt, hospitaalschip, vervoer van troepen, commandoplatform en heeft amfibische landingsboten mee. Het is amper 3 jaar oud, kan 16 helikopters inschepen, heeft een landingsdek van 5200 m² en een hospitaal die kan vergeleken worden aan een midden groot hospitaal zoals voor een stad van 30 000 inwoners.

Kenmerken BPC Dixmude:
. Lengte: 199 meter
. Breedt: 32 meter
. Verplaatsing : 22.000 ton
. Bemanning : 180 personen
. 6 landingsspot voor helikopters
. Kan 50 gepantserde voertuigen vervoeren of 13 Leclerc tanks
. Er kan een bataljon van 450 marinefuseliers inschepen en voor korte periodes tot 700 man
. Hospitaal van 750 m²
. Commando centrale van 850 m² voor 150 personen

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Concert    Andere Culturen    Geschiedenis    Evenementen    Philip Pierins    Zeebrugge    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag