Nieuws uit de Brugse regio

Sterrencast brengt bewerking van Tracy Letts' August: Osage County in Stadsschouwburg

Sterrencast brengt bewerking van Tracy Letts' August: Osage County in Stadsschouwburg
Brugge, woensdag 11/6/2014. Gisteravond, woensdag 5 november 2014, stond er een sterrencast op de planken van de Brugse Stadsschouwburg. Olympique Dramatique ( een soort freelance groep, werken zonder regisseur, een spelerscollectief sinds 1999 en sinds 2006 vast toneelhuismaker ), werkte samen met NT Gent en KVS voor de bewerking van Tracy Letts ' August : Osage County '.

Sterrencast

Het stuk speelt zich af op de vlakte ergens in Oklahoma. Protagonisten, de familie Weston. Violet Weston ( Gilda De Bal ), een vrouw met mondkanker en verslaafd aan een resem pillen. Haar man, Beverly ( Frank Focketyn ), een aan alcohol en T.S. Eliot verslaafd persoon, tevens bekend persoon als poet, zonder nog enige levenslust. Samen hebben ze drie dochters grootgebracht. Allen komen samen in het huis op de vlakte na zijn verdwijning en zelfmoord. De oudste, Barbara ( Els Dottermans )met haar gescheiden man Bill Fordham ( Johan Van Assche ) en hun 14-15 jarige tienerdochter Jean ( Sanne Samina hanssen ). De jongste, Ivy ( Sofie Decleir ),een oude vrijster van in de veertig en zeker niet vrouwelijk gekleed volgens haar moeder. En dan hebben we nog Karen ( Mieke De Groote ), die haar verloofde heeft meegebracht. Steve Huberbrecht ( Geert van Rampelberg ). Ook Violets zus, Mattie Fae ( Mieke Verdin ) en haar man, Charlie Aiken ( Willy Thomas ) en hun op sleeptouw meegenomen zoon Little Charlie ( Ben Segers ). Tenslotte speelt Nona Buhrs de rol van de Indiaanse Johnna Monevato ( little bird ), de dochter van de overleden Cheyenne Youngbird. Traditie hoog in het vaandel. De samenkomst gebeurt na de verdwijning en zelfmoord van Beverly. Dit alles in een regie van Stijn Opstal & Tom Dewispelaere, met de medewerking van Guy Cassiers.
Wat moet uitmonden in het elkaar steunen na deze tragedie draait uit tot het elkaar verwijten, ruzin en intriges. Het bijna twee en anderhalf uur ( 90'-pauze-55' ), durende stuk speelt zich af op een sober decor. Keukengerei, platendraaier, lp's, pillenpotjes liggen uitgestald op de scene. Een zetel en staande lamp, zwarte papieren doeken/schermen en een groen-blauwachtig geschilderd paneel op grijs korrelig achtige bodem. Bij het plaatsnemen in de zaal zien we reeds Frank Focketyn, ( Beverly ) languit liggend in zijn fauteuil onder een staande lamp, glas en boek in de hand, naast hem rechtstaande de Indiaanse. De man des huizes heeft de Indiaanse aangeworven als huishoudster. Hij citeert uit T.S.Eliot's boeken: ' Life is very long ', En van zijn laatste bevliegingen was om al de ramen dicht te plakken. De zwarte papieren doeken illustreren dit. Sober, zwart, somber. Een ietwat deprimerende omgeving net als de citaten. Deze kille atmosfeer van een huis op de vlakte in augustus vormt het speeldecor. Een korte confrontatie tussen Beverly en Violet, waarbij ook Johnna betrokken wordt volgt. Beverly verdwijnt met de lamp van het podium. Dit was zijn laatste verschijning, buiten het portret op de eettafel. ( Ook tijdens de in ontvangst neming van het applaus was hij er niet meer bij ). Vervolgens worden we meegesleept in een ijzersterk spel van de hele cast. Subtiel, uitbundig, razend, hilarisch. We zijn getuige van de relationele problemen, de dillema's, de geheimen van de familie Weston. Elk op zich schittert in zijn rol, veel of weinig tekst. De tekst, de finesses, de kwetsbaarheid van hun personages spetteren van het podium. Een andere sterkte van het stuk zijn de soms onverwachte plotwendingen, de secuur getimede inspelingen en ook de komische noot die nu en dan bovenkomt. Enkele voorbeelden, zonder te veel weg te geven. Indiaan, Native American, cowboy,.. Het laten vallen van Fae's bonenschotel tijdens het maal, het dankbaarheidsgebed met de woordspelingen en gestotter zoals het einde van T.S. Eliot's 'The Hollow Men'. De synoniemen voor vagina, ,de spleet van onze me. Wat verbergt Ivy ? Het dansen en meezingen op ' Lay down Sally ' van Eric Clapton door Gilda. De hoop op een beter leven na de Dirty Thirties voor haar en voor haar kinderen, de Babyboomgeneratie van de '80 s. Dit alles komt tot een losbarstig aan de eettafel nadat we getuige geweest zijn van de herkenbare tafelmomenten, manieren. Deze dysfunctionele familie wordt nog verder uiteengerukt en de laatste waarheden komen aan het licht.

Hoogtepunt theaterjaar

Het spel van Gilda is soms iets te, over the top, maar dat was ook Meryl Streep in haar rol in de filmversie van John Wells. En dit past in dit stuk. Wat wij hier vanavond hebben gezien zal zeker herinnerd worden als het hoogtepunt of toch n van het seizoen 2014-2015. Een lange en staande ovatie viel dan ook allen te beurt. Jammer dat Frank er geen getuige meer van was, ja, zelfmoord en en achtergelaten briefje in de kluis. Vanavond een briefje backstage ? ' Mannen, sant, ik zie jullie wel in ? '.
Voor zij die niet genoeg hebben met het stuk of de spelers. Lees Tracy's theaterstuk, bekijk de filmversie van Wells of blijf aan het kleine scherm gekluisterd voor, 'Amateurs', 'Safety First', ' De Ridder',
Schrijven uit je eigen ervaringen, je eigen leven, dit zijn de grootste sterktes die de geboorte waren van 'August : Osage County' ( 2007 ) en zo wereldwijd de zalen veroverd heeft.

(Patrick Stieperaere-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Theater    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag