Nieuws uit de Brugse regio

Samenwerking in Uitkerkse Polder levert resultaten op


Blankenberge, maandag 20/12/2004. Voor Natuurpunt was gisteren zondag 19 december in vele opzichten een memorabele dag voor de Uitkerkse Polder in Blankenberge: "Naast een geslaagde watervogeltelling werden gisteren immers ook de plannen voor een verdere recreatieve uitbouw van ons natuurgebied de Uitkerkse Polder voorgesteld."

Het infomoment over de plannen voor het natuurgebied in de Uitkerkse Polder - gedragen en uitgewerkt door een bonte coalitie van besturen, politici, natuurliefhebbers en landbouwers - bewijst dat natuur een meerwaarde kan en zal zijn voor het toerisme aan onze kust.
Enthousiaste speeches van burgemeester van Blankenberge Ludo Monset en gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen Dirk De fauw wezen zo op de unieke samenwerking tussen de natuurorganisatie Natuurpunt en haar vele vrijwilligers, de diverse overheden (Europees, Vlaams, provinciaal als lokaal) en de 56 landbouwers die het gebied mee helpen beheren.

Maar het bleef uiteraard niet bij woorden alleen: onder de goedkeurende blik van zo'n 200 omwonenden uit Zuienkerke, Wenduine en Blankenberge werden 5 primeurs verklapt :

De uitbreiding van het bezoekerscentrum: er komt zo een nieuwe vleugel bij waardoor we een nieuwe permanente tentoonstelling kunnen uitwerken en we bezoekers nog beter kunnen ontvangen

Een slogan 'Uitkerkse Polder, een weidse wereld vol vogels' om bezoekers het verhaal te vertellen van deze unieke polder

De bouw van poorten aan de invalswegen van het gebied om bezoekers te verwelkomen

De bouw van een nieuwe kijkhut en een nieuwe uitkijktoren om nog beter te kunnen genieten van het landschap en de vele vogels

Het uitwerken van een mobiliteitsvisie om bezoekers en omwonenden in alle rust te laten genieten van deze natuurparel (we zullen zo o.a. werken aan de promotie van het openbaar vervoer en wandelen)

Meerwaarde

Tezelfdertijd gingen andere vrijwilligers watervogels tellen en ook daar blijken onze activiteiten z'n vruchten af te werpen. 2004 lijkt zo voor de Oostkustpolder een succesjaar te worden voor smienten (zo'n 12.000, terwijl we er in de vorige jaren zo'n 6000 telden) alsook voor slobeenden en wintertalingen. Krakeenden scoren dan weer enorm goed in het Brugse: zo'n 250 vogels, waar er vorige jaren slechts een 50-tal werden geteld. Daarnaast konden we op het Zeekanaal Brugge - Zeebrugge ook waarnemingen vaststellen van zeldzame soorten als roodhalsfuut (1) - middelste zaagbek (8) en brilduiker (13) .

(FN-Meegedeeld)
Meer over Politiek    Dirk De Fauw    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag