stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=11734
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Brugse 4 van Abbeville toch officieel herdacht?

Nieuws
Brugge, donderdag 2/6/2005. De kans bestaat dat de Brugse 4 van Abbeville toch officieel herdacht zullen worden. De 4 werden inmiddels 65 jaar geleden omgebracht in wat door velen als een vergissing werd beschouwd. De kwestie van de herdenking werd door gemeenteraadslid Jean-Marie Bogaert op de gemeenteraad naar voren gebracht, en schepen Roose heeft aangegeven een oplossing te willen zoeken.

De Brugse 4

In Abbeville werden Caestecker, Marie Ceuterick, Jan Ryckoort en Joris Van Severen (Foto) om het leven gebracht als leden van een konvooi van 78 verdachten die bijeengebracht waren in de gevangenis van Brugge en van daar op 15 mei 1940 naar Frankrijk werden gevoerd. Sommige van deze verdachten waren alleen door een onvoorstelbaar toeval in de gevangenis terechtgekomen maar zeker 10% van het konvooi bestond uit spionnen en Duitse Abwehr-agenten. In Abbeville werden de verdachten opgesloten in de kelder van een muziekkiosk. Paniek en wraakgevoelens moeten de mensen geleid hebben tot de veroordeling van die gevangenen zonder enige vorm van proces. In totaal werden op 20 mei 21 gedeporteerden ter dood veroordeeld en ter plekke geŽxecuteerd. Daarna voerden men de overblijvenden via een lange lijdensweg dieper Frankrijk in, waar ze na de wapenstilstand vrij kwamen.

Dit feit wordt jaarlijks herdacht door de Abbeville Commissie die jaren geleden op het binnenpleintje van het Boergoensch Cruyce een klein monument oprichtte. Bogaert vroeg in de gemeenteraad dat daar een officiŽle vertegenwoordiging van de stad aan zou deelnemen.

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com