stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=13827
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Friedl┤ Lesage: 'Ik had een relatie met Mozart'


Brugge, woensdag 28/9/2005. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) is op 27 januari 2006 dag op dag 250 jaar geleden geboren. Een reden voor het Concertgebouw om de componist te 'her-denken', en die serie evenementen werd vanavond in hert Brugse concertgebouw voorgesteld, door artistiek directeur Bart Demuyt, samen met radio 1 personality Friedl┤ Lesage. Die laatste bleek, zo gaf ze ronduit toe, in haar kinderjaren een intieme relatie te hebben opgebouwd met Mozart. Onze voor de gelegenheid tot Assisencorrespondent gepromoveerde muziekredacteur Patrick Pieters ging op onderzoek uit.

Eurokids

'Ja de relatie is uiteraard niet mogelijk, maar het is wel zo dat ik als klein meisje bijzonder gefascineerd was door zijn muziek en vooral zijn leven. Hij was een beetje de eurokid avant la lettre, het jongetje dat op 5-jarige leeftijd al piano mocht spelen aan het hof. Dat fascineerde mij wel heel erg,' zegt Friedl'. 'Zoals kinderen nu op het podium staan te dansen en hopen dat ze een beroemdheid worden, dat had hij ook. Hij had ook een zeer groot talent, dat hij heeft kunnen ontplooien, want dat is niet onbelangrijk, dat hij ouders had, die daar volledig achter stonden en er alles aan deden, om hem zijn talenten te laten ontwikkelen.'

Verzamelwoede

'Het is inderdaad zo dat ik alles wat met Mozart te maken had uitknipte, spaarde, verzamelde. We moesten ooit voor een lerares een werkje maken over wat ons echt fascineerde, passioneerde. Bij mij was er toen eigenlijk mar ÚÚn passie en dat was Mozart. Toen kon ik al die knipsels eindelijk eens gebruiken. Er iets nuttigs mee doen. En er is inderdaad een werkje uit voorgekomen, van 80 pagina's,' herinnert Lesage zich nog.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com