stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=17948
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Worden Europese Reach regels strop om hals van Brugs bedrijf?

Economie
Brugge, maandag 17/7/2006. Federaal Minister van Economie Marc Verwilghen bracht deze middag een werkbezoek aan Corn. Van Loocke, een Brugse KMO, gespecialiseerd in de productie van grondstoffen voor de verf en vernisindustrie.

Innovatie

Als klein chemisch industrieel bedrijf haalde het innoverende bedrijf onlangs nog de 51ste plaats in de rangschikking van de Trendsgazellen. Het stelt een goeie 60 mensen te werk en realiseert een omzet van ongeveer 25 miljoen euro.

Reach

Het moderne bedrijf, dat geleid wordt door Philippe Van Loocke, kijkt echter met argusogen uit naar de nieuwe Europese regels, die het bedrijf met een papierberg willen opzadelen op maat van grote chemiereuzen als Basf en Bayer. Helemaal niet op "Belgische" KMO-maat dus. Als de 'Reach' bepalingen van kracht worden, gaat een onverkorte implementering ervan Corn. Van Loocke NV maar liefst 11.5 miljoen euro kosten.

Papierberg

De nieuwe Europese verordening waardoor chemische bedrijven verplicht worden, om een groot aantal gegevens te verschaffen over de stoffen die ze produceren, gebruiken of importeren, is –zo blijkt- een strop om de hals van de KMO's in de chemische industrie. Verwilghen wil bij Europa nog bijsturing ten voordele van kleineren bedrijven nastreven. Voor het Brugse bedrijf zou de regelgeving betekenen dat een derde van de activiteiten moet worden afgestoten, om te kunnen overleven. Voor managing director Philippe Van Loocke een bijzonder moeilijke keuze...

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com