stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=17986
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Schitterend openingsconcert van Musica Antiqua


Brugge, zondag 23/7/2006. Daar waar je een riant orkest zou verwachten als opener voor het oude muziekfestival, koos men dit jaar voor een vijfkoppig Italiaans ensemble. Het publiek ging zodanig uit de bol achteraf, dat het vijftal niets anders kon dan drie keer terugkeren om hen te bedanken voor hun welwillende aandacht. Het enige wat nog ontbrak waren de bloemen die vanuit de zaal het podium opgeslingerd werden.

Bruggeling Lieven Verstraete, nieuwsanker van het VRT-journaal vond het een aangename en verfrissende ervaring. Het is trouwens niet de eerste keer dat Verstraete opgemerkt wordt in dat Rode Gebouw.

Na het concert konden de mensen die het wilden nog een CD laten signeren door Marco Beasley en Guido Morini, bezielers van het ensemble dat ook nog bestaat uit Stefano Rocco, luit en gitaar, Franco Pavan, luit, Fabio Accurso, luit 'a plettro' en Bruce Dickey, cornetto.

Deze laatste diende trouwens zaterdagochtend in allerijl een plaatselijke tandarts te bezoeken. Blijkbaar was de ingreep geslaagd, want hij speelde op zijn instrument alsof er niets aan de hand was geweest. Een cornetto is trouwens een instrument dat de klank van een trompet bijna evenaart. Het is dan ook ontstaan in de renaissance (16de en 17de eeuw) omdat het bespelen van een trompet enkel het voorrecht van adel was.

Wij konden achteraf ook nog even de reactie van een bescheiden en bezwete Marco Beasley horen. Hij legde er nog eens de nadruk op dat muziek gedragen wordt door bezielde mensen.

Brugges Muzikale hoogdagen zijn begonnen!

(Patrick Pieters-Op Locatie)


Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com