stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=17988
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Eerste middagconcert met Tom Beghin, Erin Helyard en Klara

Cultuur
Brugge, zondag 23/7/2006. Een druilerige zondagochtend in ons VenetiŽ van het Noorden werd algauw een zonnige. Daarvoor was in het Concertgebouw niet alleen de zon aansprakelijk, maar ook twee pianofortespelers die een Mozartrecital weggaven op instrumenten die gemaakt zijn door Chris Maene uit Ruiselede : getrouwe kopieŽn van oude piano's.

De grote massa kent een moderne piano : een instrument met een metalen frame. Maar de instrumenten die vandaag bespeeld worden zijn niet die waar Mozart zijn composities voor maakte. Tom Beghin, de Canadese Vlaming, en ster op het festival van de oude muziek, geeft uitleg over het verschil tussen de moderne en de 'oude' instrumenten.

Op de vraag wat Canada meer te bieden heeft dan Vlaanderen, stelde Beghin, die nog 3 keer te horen is tijdens Musica Antiqua, het lot een beetje verantwoordelijk.

Mozart

Mozart mocht niet ontbreken, we zitten tenslotte nog altijd in het Mozartjaar. Tom Beghin en Erin Helyard, een AustraliŽr en leerling van Beghin, gaven het beste van zichzelf weg. Volgens Tom Beghin hoort Mozart op een pianoforte gespeeld te worden.

Nicole Van Opstal, het Klara-anker in Brugge

Een andere vaste waarde tijdens Musica Antiqua is de Klarastem Nicole Van Opstal. De innemende en zoetgevooisde radiopersoonlijkheid komt graag naar Brugge...

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com