stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=18000
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Muziekwedstrijd tussen Mozart en Clementi met Beghin, Helyard en Adam


Brugge, zondag 23/7/2006. Musica Antiqua zette een historische evocatie op van een muziektreffen op kerstavond 1781 onder het alziend oog van Jozef II van Oostenrijk. Bedoeling zou geweest zijn, Mozart een loer te draaien, door een vals gestemde piano aan Wolfie te geven, waardoor die het pleit zou verliezen, maar uiteindelijk gaf Clementi hem het oh zo belangrijke stemsleuteltje, waardoor de vriendschap tussen beide mededingers begon.

Vanaf dat moment lieten Mozart, gespeeld door Tom Beghin en Clementi, vertolkt door Erin Helyard alles los en lieten hun vingers over het klavier tokkelen, niet denkend in welke tijd ze leefden. Het verhaal werd verteld door Graaf Johann Kilian Von Strack, op een onnavolgbare wijze vertolkt door Bruggeling Frank Adam. Met je ogen toe waande je in Wenen omringd door een schare edelen.

Adam, die niet aan zijn proefstuk toe was in het Concertgebouw werd door het publiek luid bejubeld. Er werd toch meer dan een beetje muzikale kennis van hem vereist, om de twee live musicerende pianisten op een juiste manier te kunnen begeleiden. Kunst met een grote K.

(Patrick Pieters-Op Locatie)


Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com