stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=19436
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Wiloo:is Peeters minister van leefmilieu of van economie?


Oostende, donderdag 30/11/2006. De Oostendse actiegroep Wiloo is zwaar ontgoocheld in minister Kris Peeters, die volgens Jacques Denecker "duidelijk meer als een een minister van economie dan als een minister van leefmilieu antwoorde in het Vlaams Parlement."

Korteafstandsvluchten

Gisteren kwamen de korteafstandsvluchten op Vlaamse regionale luchthavens en een ontwerp van KB van federaal minister Renaat Landuyt aan bod tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement.

"De argumenten waarmee minister Peeters de korteafstandsvluchten probeert te verdedigen zijn niet enkel hilarisch maar ook puur demagogisch. De minister koos duidelijk voor de luchtvaartmaatschappijen en in geen enkel mate voor Kyoto, energiebesparing of gewoon het leefmilieu," zegt Denecker.

Minister Peeters zei gistermiddag dat er bij afschaf van korteafstandsvluchten twee vliegtuigen moeten ingezet worden in plaats van één, en gaf volgend voorbeeld: "Het gaat bijvoorbeeld ook over het voorval waar mijn federale collega Antoine over heeft gesproken, namelijk Casablanca-Charleroi, Charleroi-Luik en Luik-Casablanca. De vraag is of er twee vliegtuigen of één volledig bezet vliegtuig moeten vliegen naar Casablanca."

"Dit argument van de minister is gewoon belachelijk," zegt Denecker. "Passagiers kunnen gewoon met de bus naar één luchthaven gebracht worden om het vliegtuig volledig te vullen! Niemand denkt er aan twee halfvolle vliegtuigen te laten vertrekken! In zijn 'betoog' vermeed de minister ook elke verwijzing naar de luchthaven Oostende-Brugge, waar een stijgend aantal korte afstandsvluchten met zware vrachtvliegtuigen wordt genoteerd! Tussen 1 oktober 05 en 31 september 06 waren er maar liefst 653 bewegingen van minder dan 500 km. Op minder dan 150 km waren er in die periode 161 bewegingen waarvan bijna de helft met zeer zware vrachttoestellen! De kortste afstand met passagiers was naar Rijsel 70 km. Er waren 30 zulke bewegingen. - De kortste afstand met vracht was naar Manston 105 km, met B747 (350 ton!) en A300. Er waren 60 dergelijke bewegingen."

Wiloo vraagt al langezr een stop op korteafstandsvluchten korter dan 500 km met toestellen boven de dan 6 ton MTOW. Dit levert volges Denecker geen enkel probleem op, voor sportvliegers, kleine lestoestellen en zakenvliegtuigen. Ook helikopters voor ziekenvervoer, orgaantransport, beloodsing enz…, die minder dan 6 ton wegen, hebben er ook geen last van.

(FN-Meegedeeld-WILOO)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com