stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=19957
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Spaanse stad Burgos wil het geheim van Brugge kennen

Nieuws
Brugge, maandag 29/1/2007. Juan Carlos Aparicio, de burgemeester van de stad Burgos, burgemeester Patrick Moenaert en José María Arribas, de voorzitter van de Caja de Burgos, de spaarkans van de Spaanse stad, tekenden vanavond in het Brugse stadshuis een intentieverklaring voor nauwere samenwerking tussen Brugge en Burgos.

Cultuur en commercie

De samenwerking start op het culturele vlak, in de rand van de tentoonstelling 'De Schoonheid en de Waanzin', die morgen in aanwezigheid van kroonprins Filip en kroonprinses Mathilde zal worden geopend in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge. De tentoonstelling werd in september vorig jaar in Burgos geopend door de Spaanse Koning Juan Carlos I en gaat over Filips de Schone: destijds koning van Castilië en hertog van Bourgondië. Die controversiële vorst van weleer is echter verre van het enige wat Brugge en Burgos gemeen hebben. De beide regio´s lijken economisch vrij goed op elkaar, zijn ongeveer even groot en hebben doorheen de geschiedenis veel handel met elkaar gedreven. Op dat elan willen beide steden nu met hernieuwde inzet verder bouwen.

Taalperikelen

Maar net zoals Filips de Schone destijds onze taal niet begreep, spraken beide burgemeesters ook vanavond nog al eens naast elkaar: de taal blijkt ook nu nog een struikelsteen. Burgemeester Moenaert gaf in zijn gelegenheidstoespraak in het Frans toe, dat hij van zijn beloftes ter gelegenheid van Brugge 2002 er maar één niet had kunnen waar maken: hij heeft nog geen Spaans geleerd. Dat had hij destijds nochtans stellig beloofd aan de delegatie van de zusterstad Salamanca, die met Brugge de titel van Europese Culturele Hoofdstad deelde. 'Nu heb ik er uiteraard spijt van, maar die belofte heb in niet waar kunnen maken,' zei Moenaert.

Het geheim van Brugge

De burgemeester van de stad Burgos, Juan Carlos Aparicio, gaf aan, dat hij naast de versterking van culturele en commerciële bindingen tussen de twee steden ook 'het geheim van Brugge wil kennen.' Het geheim van hoe Brugge er als kleine provinciestad in slaagde om de titel van Europese Culturele Hoofdstad 2002 in de wacht te slepen, zou voor ons een godsgeschenk zijn,' zei Aparicio, 'want Burgos hoopt in 2016 te kunnen bereiken, wat Uw burgemeester een paar jaar geleden al realiseerde. Ik heb van burgemeester Moenaert vernomen, dat het vooral hard werken was, samen uiteraard met de oogverblindende schoonheid van zijn stad, maar er is meer nodig denk ik, en dat geheim… tja.'

Blijft zoeken

Aparicio blijft voorlopig nog op zoek naar "Het geheim van Brugge". Reeds drie dagen in Brugge, blijft op zoek, zo verklaarde hij deze morgen in gesprek met onze redactie in de O-L-Vrouwkerk, tijdens de opening van de tentoonstelling "De Schoonheid en de Waanzin."

Onder de indruk van de Brugse schoonheid en de aanpak van het toerisme, zei Aparicio dat de twee steden, Brugge en Burgos, compatibel zijn. Veel glaswerk van de kathedraal in Burgos werd in het Brugse gemaakt. Ook het gezamelijke Bourgondische verleden noemt hij troeven voor de start van een toekomstige samenwerking. 'Ik voel mij hier helemaal thuis,' zegt Aparicio, in deze kerk waar deze prachtige tentoonstelling ons gemeenschappelijk verleden toont, en in deze stad.'

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com