stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=20471
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Gevaren van GSM-gebruik moeten publiek bekend worden


Brugge, donderdag 15/3/2007. "Er wordt te weinig open gecommuniceerd over de gevolgen van gsm's voor de gezondheid. De Vlamingen kunnen met hun ongerustheid nergens terecht," stelt Medische Milieukundige Mart Verlaek, die daar samen let de lokale gezongheidsoverleginstellingen (LOGO´s) iets aan wil doen. Verlaek coördineert een reeks infosessies rond de gevaren van gsm – antennes en gsm's.

Schadelijk?

De hamvraag blijft toch vooral of gsm's en gsm-antennes nu schadelijk zijn. Maar het zal nog even duren voor we daar een antwoord op krijgen. Wat we wel weten is dat gsm–straling zeer verschillende effecten heeft. Onrechtstreekse effecten zouden tot kanker kunnen leiden. Kinderen zijn trouwens het gevoeligst voor gsm – gebruik, net zoals voor alle soorten milieuvervuiling.

Nog dit jaar wordt een informatiebrochure ontwikkeld met praktische preventieve tips rond de frequentie van het gsm-gebruik, de intensiteit of de duurtijd van het gesprek, informatie over stralingsverhoging van het toestel enz… Deze aanbevelingen moet ouders en kinderen op de hoogte brengen hoe ze potentieel schadelijke effecten van gsm-gebruik kunnen verminderen of vermijden.

"Het is niet de bedoeling om nodeloos paniek te zaaien, dat is ook niet nodig. Er is vandaag nog geen wetenschappelijk bewijs dat mobiele telefoons echt gezondheidsschade teweeg brengen, maar voorkomen is echter beter dan genezen en daarom is verstandig gebruik aangewezen."

Naast de ontwikkeling van de informatiebrochure starten morgen ook provinciale informatierondes rond GSM's en GSM-antennes, georganiseerd door de medische milieukundigen van de Logo's. Ook zullen nieuwe studies van de internationale gezaghebbende gezondheidsorganisaties zoals de WGO alert opgevolgd worden.

(SDG-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com