stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=21370
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Landuyt wil nieuwe zeewet tegen 2010


Brugge, dinsdag 29/5/2007. Nog net op de valreep voor het einde van zijn ministerschap bevoegd voor de Noordzee, heeft minister Renaat Landuyt deze middag de start gegeven voor de vernieuwing van het Belgische zeerecht, daarmee meteen de link leggend naar zijn verhoopte nieuwe ministerspost op justitie.

De huidige maritieme wetgeving dateert van 1897 en is eigenlijk nog grotendeels gebaseerd op het middeleeuwse waterrecht van Damme. Hopeloos verouderd dus. Om de maritieme sector een nieuwe dynamiek te geven werd op initiatief van Landuyt in het "Groenboek Nieuwe Belgische Zeewet" de krachtlijnen voor een nieuwe zeewet uitgewerkt. BelgiŽ is de voorbije jaren immers weer een belangrijke vlootnatie geworden, met anderhalf keer zoveel schepen als Nederland op de wereldzeeŽn.

"Ons zeerecht is nog gebaseerd op schepen met zeilen, bij wijze van spreken. De reglementering bijvoorbeeld, over wie is op welk moment verantwoordelijk voor de miljoenen aan lading moet dringend worden aangepast aan de realiteit," zegt Landuyt, die hoopt de nieuwe zeewet rond te krijgen tegen begin 2010. Een zeer optimistische rekening. Nederland deed er immers ruim 10 jaar over, om de wetteksten rond te krijgen.

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com