stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=21859
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Donker Afrika in Beisbroek


Brugge, donderdag 14/6/2007. Volkssterrenwacht Beisbroek biedt de komende maanden verschillende planetariumvoorstellingen aan.

Donker Afrika

Tamtamgeroffel in de verte .... onzichtbare dieren ruisen door de dichte plantenbegroeiing .... Dikwijls verbinden we het zwarte continent met een voor ons ongrijpbare dreiging.

Maar Donker Afrika is meer dan dat. Het continent kent een duizenden jaren teruggaande cultuur, die zich via oude mythes nu nog uit in de sociale verhoudingen, in de architectuur van hutten en graanschuren en in de verhalen over de schitterende sterrenhemel. De Dogon, een stam uit het huidige Mali, vertellen hoe de wereld gegroeid is uit een kosmische graankorrel.
De stand van de sterren wordt nog steeds gebruikt als landbouwkalender om de herinnering aan die eerste graankorrel levendig te houden. Zowel de Touareg uit de Sahel als de bewoners van de Afrikaanse westkust, baseerden zich op de Moederkameel of de Scheepskiel, hun varianten van onze Grote Beer, om hun tochten over woestijn of zee veilig te begeleiden. De Egyptenaren gingen nog verder en zagen de sterrenhemel als gids voor een veilige overtocht van de overledenen naar het rijk der doden en uiteindelijk naar een weder opstanding. Allemaal verhalen die niet alleen met de onovertroffen ZKP3/B Zeissprojector verteld worden, maar die met het Allsky systeem prachtig geïllustreerd worden in koepelvullende beelden en treffende panorama's. Een programma dat zowel jong als oud kan aanspreken over het geheimzinnige, maar voor ons toch herkenbare leven in Donker Afrika.

(FN-Meegedeeld-Beisbroek)
Meer op www.beisbroek.be

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com