stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=21980
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Haven op weg naar historisch record van 40 miljoen ton

Economie
Zeebrugge, woensdag 25/7/2007. "De haven van Zeebrugge is goed op weg om in dit eeuwfeestjaar voor het eerst de kaap van de 40 miljoen ton goederenvolume te overschrijden." dat zegt ir. Joachim Coens, de voorzitter van het Zeebrugse Havenbestuur MBZ. De haven van Zeebrugge behandelde in de eerste jaarhelft een totaal goederenvolume van 20,7 miljoen ton, wat een groei betekent van 6 % ten opzichte van dezelfde periode in 2006.

Containers

De containertrafiek neemt het belangrijkste deel van de groei voor zich. Van januari tot juni werd 18 procent meer containertonnage verscheept in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er werd 952.000 TEU aan containervolume behandeld. Dit is 27% meer dan in dezelfde periode van 2006. De ingebruikname van de haveninfrastructuur aan de APM Terminal met haar nieuwe Maersk diensten zorgde voor een aanzienlijke groei van de containervolumes.

RoRo

Het roll-on/roll-off-verkeer was goed voor 6,4 mln. ton (+ 3,8 %). Zeebrugge bevestigt haar wereldleiderschap inzake autotrafieken : in het eerste semester werden er 1,1 mln. nieuwe wagens behandeld (+ 15,6 %). Het roll-on/roll-off-verkeer kende een sterke groei van 25,9 % in de deepsea diensten (en dit voornamelijk de aanvoer uit het Verre Oosten).

De vaste bulk zoals zand en grind steeg met 5,8 %. Dit is voornamelijk door de opspuitingswerken ter hoogte van het strand van Heist.

Minder gas

De vloeibare bulk, in Zeebrugse staat dat voornamelijk voor vloeibaar aardgas, kende wel een daling van 18 %. Het aantal aanlopen van LNG-schepen halveerde gedurende de eerste 6 maanden van 2007.

Ook het stukgoed daalde met 16,5 procent tot een volume van bijna 0,5 miljoen ton.

Veel meer davenarbeid

Voor wat betreft de havenarbeid, steeg het aantal shiften met 13,3 % tot 145.200.

(FN-Meegedeeld-MBZ)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com