stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=22016
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Musica Antiqua koestert zijn laureaten


Brugge, zondag 29/7/2007. Twee dagen na elkaar stonden concerten met vroegere winnaars centraal bij Musica Antiqua.

De Franse Benjamin Alard die het concours klavecimbel won in 2004 en tevens de publieksprijs kreeg, vulde de kapel van de Blindekens in Brugge voor een laatavondconcert op zaterdag 28 juli. Een heel apart gebeuren want hij bracht de befaamde Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach op een verbluffende manier bij kaarslicht.

Een heel uur naar klavecimbel luisteren, vraagt inspanning, maar de gedrevenheid van de solist en de verwachtingen van het publiek smolten samen tot één klomp energie. Iedereen bleef tot op de laatste noot alert, ook al bestaat het verhaal dat Bach de opdracht voor deze variaties kreeg, omdat zijn opdrachtgever de slaap niet kon vatten.

Zondag 29 juli was het de beurt aan de Oostenrijker Wolfgang Kogert op het orgel van de Sint-Walburgakerk. Hij won vorig jaar en was dan ook blij hier weer terug te zijn, deze keer zonder de druk die de wedstrijd met zich brengt. Hij mocht zelf zijn orgel uitkiezen en vond dat van de Walburgakerk het meest passende voor het repertoire.

(Patrick Pieters-Op Locatie)


Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com