stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=22271
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

El Salvador kijkt kunst van ondermen af in Brugge


Brugge, maandag 27/8/2007. Hoe maak je van een stad een toeristische hoogvlieger? Hoe breng je lekkernijen uit de streek aan de man? En waar vind je nog echte vakmensen? Brugge, toeristische topbestemming bij uitstek, met talloze ambachtelijke winkels, kent het antwoord op deze vragen en precies daarom is een delegatie van ondernemers uit het Latijns-Amerikaanse land El Salvador momenteel in de regio voor een intensieve studiereis. Een week lang wisselen de Salvadoreense ondernemers ervaringen uit met hun Vlaamse "collega's". El Salvador kijkt niet enkel de kunst van het ondernemen zelf af, maar ook de wijze waarop UNIZO georganiseerd is, en hoe UNIZO met de lokale en nationale overheid samenwerkt.

De Vlaamse ngo Trias, die zich inzet voor kleine ondernemers wereldwijd, is samen met UNIZO initiatiefnemer voor het contact. Patrick Deketelaere, Trias-ambassadeur, was eerder zelf in El Salvador, om daar polshoogte te nemen over het wel en wee van 400.000 kleine ondernemers.

De Salvodriaanse delegatie van KMO-ondernemersorganisatie Fademype blijkt in Brugge nogal wat op te steken. Fademype werd in 1997 in San Salvador opgericht en staat voor 'Fundación para el Autodesarollo de la Micro y Pequeña Empresa'. El Salvador is even groot als België, heeft 4 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft in KMO´s hun centen verdienen. Tussen 1980 en 1992 woedde in El Salvador een verschrikkelijke burgeroorlog, waardoor de ondernemers niet alleen geconfronteerd worden met de dagelijkse ondernemersbeslommeringen, maar ook nog steeds moetehn werken aan de algemene heropbouw van een verdeeld en verwoest land.

Miguel Lopez, die sinds 2005 Fademype leidt, is een specialist op het vlak van microfinanciering. Die microfinanciering, met leningen aan kleine ondernemers, die vaak niet boven de 500 euro uitkomen, blijft een stevige motor te zijn voor het ondernemerschap. Wel zit de schrik voor het zich verenigen als een ondernemersorganisatie, die zo druk kan uitoefenen op het beleid, er in het land nog in: de regeringen van het land zijn een grote ondernemersorganisatie klaarblijkelijk liever kwijt dan rijk, in het gepolariseerde land waar de twee partijen, rechts en links, niet staan te wachten op een groot Fademype, die zich veeleer in het centrum profileert.

Delegatie

In Brugge zijn momenteel naast Miguel Lopez nog enkele andere delegatieleden. Ana Ruth Calero is een zelfstandige onderneemster in de voedingssector. In de jaren '90 werkte ze voor een Italiaanse ontwikkelingsorganisatie maar nu baat ze met een aantal anderen een restaurant uit in het stadje Santo Tomas. Ze kookt niet alleen, maar lobbyt ook voor een ondernemersplatform bij de lokale overheid. Margarita Rivas is van oorsprong een lerares in het middelbaar onderwijs, maar zij droomde er altijd van om schrijnwerker te worden. Vijftien jaar geleden startte ze haar bedrijf waar artistieke producten worden gemaakt. In 1998 werd Rivas als enige vrouw lid van de schrijnwerkersorganisatie Carpinsal, waar ze ondertussen voorzitster is van het ondernemersplatform Redga, dat ondernemers groepeert om samen het hoofd te bieden aan de voor El Salvador vrij ingrijpende gevolgen van de vrije handelsakkoorden met de Verenigde Staten.

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com