stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=22809
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Pol Van Den Driessche: betreurt gebrek aan lokaal politiek debat

Nieuws
Brugge, maandag 1/10/2007. Voormalige politiek hoofdredacteur van VTM Pol Van Den Driessche praatte vanavond voor een vrij groot publiek, ondanks de maandagavond, over de macht van de media in het groot seminarie in Brugge.

Hoewel het tijdens zijn discours meestal over de Wetstraatpolitiek ging, waarover Van Den Driessche net een boek uit heeft, kwam bij de vraagstelling ook het lokale politieke debat aan bod.

"Je weet absoluut niet meer wat er in je stad gebeurt, als je alleen maar naar sommige kranten kijkt, en dat verdriet mij. Vroeger kreeg je enorm veel ruimte en kon je als gemeenteraadslid, als schepen of als burgemeester het debat volgen in de kranten of op de radio. Nu kan dat niet meerr en krijg je juist nog de beslissingen en een lekker verhaal. Neem nu eens een belangrijk dossier als het mobiliteitsplan, daar zou ik graag de verschillende meningen van de partijen lezen. Ik wil dat weten als burger, als kiezer, als inwoner van deze mooie stad, maar nu lees ik enkel hoe dat mobiliteitsplan er zal uit zien. En dat er protest was van ergens een handelsgebuurtekring en een koetsier geloof ik. Maar dan houdt het op. Het politieke debat moet ik heel ver gaan zoeken in de regionale media en dat verdriet mij," zegt Pol Van Den Driessche.

Tegen monstercoalitie

"Vandaar dat ik tegen zon grote coalitie blijf... omdat je daardoor het debat afzwakt. Ik ben ervoor dat er in de gemeenteraad een stevig debat wordt gevoerd. Dat verschillende partijen het oneens zijn met het beleid. Dan moet het beleid zich verdedigen en dat wordt een boeiend debat. Maar als ik nu in Brugge wil terecht komen met kritiek, dan moet ik bij het Vlaams Belang -en daar heb ik geen zin in- of bij Groen, een n thema-partij, vindt ik ook niet zo prettig, dus waar kom je dan terecht? Dan moet je oppositie gaan voeren binnen een schepencollege. Ik vind dat niet zo gelukkig, want in het schepencollege gebeurt het debat achter gesloten deuren... Een goede meerderheid heeft nood aan een scherpe en sterke oppositie. Dat houdt de meerderheid ook fit en wakker. Ik vindt het dus spijtig dat er nu in Brugge te weinig oppositie is,' vindt Van Den Driessche.

Formatie

"Ik hou van het debat. En ik denk dat de mensen dat ook... Zolang het hoffelijk gebeurt, wat is dan het probleem? De botsing der ideen, dat is toch mooi? Dat is precies politiek: uit die botsing der ideen een compromis halen, dat aanvaardbaar is voor zoveel mogelijk mensen. Dat is het mooie van politiek. Onverenigbare standpunten verenigen. Dat is het gene wat nu gebeurt op nationaal vlak, op een dag gaan we er wel uit komen. t Zal een compromis zijn, maar we gaan er uit komen," besluit de bijna-Senator.

(FN-Eigen Berichtgeving)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com