stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=23060
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Gemeentebestuur wil reddingssloep Sancta Leone restaureren


Blankenberge, donderdag 1/11/2007. Blankenberge zal voor de restauratie van de reddingssloep Sancta Leone Europese subsidies aanvragen binnen het Interreg IIIA-programma. De Sancta Leone is een originele reddingssloep, vermoedelijk gebouwd in 1934 op de scheepswerf Haerinck te Zeebrugge, met een belangrijke erfgoedwaarde voor de stad.

De reddingssloep, een roeiboot, werd vele jaren gebruikt door de Blankenbergse Strandreddingsdienst. De bemanning van zo'n reddingsboot bestond uit 4 redders. De oorspronkelijke benaming van de reddingssloep was "De Vlucht", later werd de boot door de Strandredders omgedoopt tot "Sancta Leone".

De reddingssloep werd gebruikt tot in het begin van de jaren 1960. Daarna was de Sancta Leone vele jaren een blikvanger in de jaarlijkse Bloemencorso. Nog later, en op vandaag nog steeds, wordt de Sancta Leone gebruikt tijdens de jaarlijkse Zeewijding en in de Vissersstoet tijdens de Folkloristische Havenfeesten.

Volgens burgemeester Ludo Monset (Open VLD) is het de bedoeling om de Sancta Leone weer volledig vaarklaar te maken zodat ze straks ook voor maritieme evenementen op het water kan ingezet worden. Het historische vaartuig moet, samen met de rest van de collectie varend erfgoed van de stad, een extra toeristische aantrekkingspool gaan vormen.

De kosten voor de restauratie zijn begroot op 10.000 EUR. De Europese subsidie bedraagt 50 %.

Eerder kreeg Blankenberge ook al aanzienlijke Europese subsidies voor o.a. de restauratie van de garnaalboot Jacqueline-Denise, de bouw van de podiumboot Victorine, het oprichten van een scheepswerf-filiaal en de bouw van replica's van historisch badkarren.

(FN-Meegedeeld-Blankenberge)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com