stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=23915
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Vlaamse garnaalvisserij valt stil door dure diesel


Zeebrugge, dinsdag 12/2/2008. Door de zeer hoge brandstofprijzen en de zeer beperkte vangsten dit jaar omwille van de weersomstandigheden, hebben de Vlaamse garnaalvissers gedwongen om de garnaalvangst nu stil te leggen. "Een vangst van amper 20 ŗ 30 kg garnaal per nacht is niet genoeg om de schepen rendabel te houden met de huidige brandstofprijzen," zegt Geert Deman, marketing verantwoordelijke bij Purus. "De beslissing van de garnaalvissers om tijdelijk de garnaalnetten te vervangen door gewone visnetten, doet meteen de productie van Purus producten stil vallen. We kunnen stellen dat er vanaf nu geen Belgische garnalen meer te koop zullen zijn bij de vishandelaar of in de supermarkt," zegt Geert Deman.

"Het gaat voor die mensen echt om overleven. De reserve die ze hebben opgebouwd rond de stabiele garnaalprijzen is al volledig weggesmolten door de hoge brandstofprijzen. Daarbij komt dat alhoewel Yves Leterme (als toenmalig Vlaams Minister President) en huidig Minister President Kris Peeters financiŽle middelen hebben beloofd voor Purus (zie ook beleidsplan van de Vlaamse Regering), we op vandaag bijna 3 jaar na de lancering van de Vlaamse Purus Garnaal, nog geen enkele euro ondersteuning hebben ontvangen," aldus nog Geert Deman.

Tot mei

Men verwacht dat pas in mei weer op garnalen zal worden gevist, waarna men hoopt dat de consument ook weer Purus garnalen zal consumeren. "Ondertussen gaan de vissers hun schepen tijdelijk ombouwen om andere vis te vangen: het is dat, of in faling gaan," besluit Deman.

(FN-Meegedeeld-Purus)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com