stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=24418
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Pol Van Den Driessche gaat centen voor prins Laurent bijsturen


Brugge, donderdag 17/4/2008. Het ziet er naar uit dat de Brugse CD&V-senator Pol Van Den Driessche een commissie gaat leiden die een nieuwe wet moet uitwerken om de financiŽn van het Koninklijk Hof en prins Laurent te regelen.

Vandaag ondervroeg Van Den Driessche premier Leterme over de vermeende commerciŽle activiteiten van prins Laurent. Verscheidene bronnen maakten de voorbije dagen gewag van een weinig transparant netwerk van ondernemingen rond de prins.

Voor senator Van Den Driessche moet er absolute duidelijkheid komen. Ofwel is de prins actief in het bedrijfsleven, wat een volkomen eerbare activiteit is, maar dan heeft hij geen recht op de riante dotatie (312.000 euro) die hij jaarlijks ontvangt. Ofwel onthoudt de prins zich van elke commerciŽle activiteit en alleen in dat geval, aldus P. Van Den Driessche, kan er nog gepraat worden over de noodzaak en de hoogte van het bedrag dat hij mogelijk als elfde troonopvolger mag ontvangen.

Premier Leterme zei dat hij over deze zaak contact had gehad met alle betrokkenen, ook de prins zelf. Hij bevestigde in zijn antwoord dat prins Laurent voorzitter is van "Grect", een stichting zonder winstoogmerk die 100% aandeelhouder is van "REC-Arlon 67" die op haar beurt commerciŽle activiteiten ontwikkelt. De premier onderstreepte dat eventuele winsten integraal terugvloeien naar de Grect. Voor de dotatieregeling verwees de premier naar de wet van 13 november 2001 die dit heeft geregeld en die geen voorwaarden stelt inzake de uitbetaling van de dotatie noch inzake de besteding van de gelden.
Maar de premier onderstreepte vooral dat commerciŽle activiteiten onverenigbaar zijn met de dotatieregeling. Het is aan het Parlement om te oordelen of de wet van 2001 moet worden gewijzigd.

P. Van Den Driessche laat weten de handschoen op te nemen en initiatieven in die zin te zullen nemen.


(FN-Meegedeeld-CD&V)


Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com