stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=24825
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Brugge motor van recordjaar toerisme in West-Vlaanderen


Brugge, donderdag 5/6/2008. 2007 was een recordjaar voor het toerisme in West-Vlaanderen. Onze provincie was vorig jaar de bestemming voor 2,8 miljoen toeristen, een absoluut record. Het aantal vakanties in West-Vlaanderen steeg daarmee met bijna 2% in vergelijking met 2006. Het aantal overnachtingen steeg met 0,1% tot bijna 8 miljoen.

Brugge motor

De Vlaamse kust blijft met 5,4 miljoen overnachtingen uiteraard de West-Vlaamse topbestemming, maar kende vorig jaar eigenlijk een kleine achteruitgang. Brugge en het Brugse Ommeland scoort steeds beter en was de motor van het succes: in 2007 telde de provinciehoofdstad 1,4 miljoen overnachtingen, 3,5% meer dan het jaar daarvoor. Het Brugs ommeland scoorde bijna een kwart beter dan in 2006.

De Vlaamse kust bleef succesvol, ondanks het bijzonder slechte weer tijdens de zomermaanden. Het aantal vakanties daalde slechts licht, met 1,3%. Hotels, campings en vakantieparken aan de kust telden vorig jaar 5,4 miljoen overnachtingen, iets minder dan in 2006 (-2,7%). "Dat heeft vooral te maken met het slechte zomerweer en de wereldwijde trend van kortere vakanties. Omdat de kust bij uitstek een bestemming voor een langer verblijf is, is daar de trend het meest zichtbaar," legt toerismeminister Bourgeois uit.

De cijfers zijn voor de minister en de toeristische sector aan de kust een stimulans om de volgende jaren extra inspanningen te leveren. "Om te kunnen opboksen tegen de groeiende internationale concurrentie, is het een noodzaak om steeds creatiever en innovatiever te zijn. We moeten ons toeristisch aanbod aan de kust blijven vernieuwen en de allerbeste kwaliteit bieden," aldus de toerismeminister. "Onder meer met het kustactieplan wil ik de toeristische ondernemers daarin blijven ondersteunen."

Het toerisme in Brugge is in volle bloei. Het aantal toeristische overnachtingen steeg er in 2007 alweer gestaag, met 3,5%. Brugge telde vorig jaar 1,4 miljoen overnachtingen. De stad is daarmee na Brussel en Antwerpen de populairste Vlaamse kunststad. Buitenlandse toeristen zijn in Brugge goed voor liefst 86% van de overnachtingen. "Dat toont duidelijk aan dat we onze kunststeden in het buitenland moeten blijven uitspelen als onze grootste troef. Vlaanderen beschikt over een unieke concentratie van kunst en cultuur op een zakdoek groot. Ik ga daarom de Vlaamse kunststeden voortaan nog meer samen promoten als één internationaal toeristisch topproduct. Brugge zal daar ongetwijfeld de vruchten blijven van plukken," zegt minister Bourgeois.

Brugs Ommeland Boven

Ook de West-Vlaamse groene regio´s doen het ook schitterend. Het Brugse Ommeland kent de meest spectaculaire vooruitgang. Het aantal overnachtingen stijgt er met liefst 25% tot 185.000. De Westhoek scoort met een half miljoen overnachtingen het best. Daarmee stijgt het aantal overnachtingen in de streek met 13%. De Leiestreek telt 376.000 overnachtingen (+6%).

Het Verenigd Koninkrijk blijft voor West-Vlaanderen de belangrijkste buitenlandse toeristische markt. Het succes van het vredestoerisme in de Westhoek, een absolute beleidsprioriteit van minister Bourgeois, is daar zeker niet vreemd aan. Na het Verenigd Koninkrijk (met 890.000 overnachtingen) volgen Nederland (781.000), Duitsland (480.000) en Frankrijk (400.000).

(FN-Meegedeeld-GB)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com