stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=25859
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Het doek valt over de Beethovenintegrale


Brugge, vrijdag 24/10/2008. Anima Eterna, Jos Van Immerseel en de vele trouwe fans kunnen na vrijdag rustig slapen na het vele moois dat het orkest in residentie van Beethoven liet horen. Na de veel geprezen Cd-box vond Van Immerseel de tijd rijp om live te gaan. Op vijf dagen tijd passeerden de negen symfonieën de revue.

De uitschieters waren, zoals te verwachten was, de vijfde symfonie en de negende en volgens Jeroen Van Acker van het Concertgebouw bewijst dat nog maar eens, dat de meeste mensen voor zekerheden kiezen: datgene wat we kennen, willen we horen, wat helemaal niet wil zeggen dat het minder bekende ons niet kan bevallen.

De reacties van het publiek waren uiteenlopend. Jean Cloetens bijvoorbeeld zag een magistrale uitvoering van een werk dat hij goed kende, maar waar hij toch vernieuwende elementen in terug vond. Paukenist Jan Huylebroeck licht toe waarom sommige mensen in het publiek eigenlijk onterecht verrast waren door sommige van deze vernieuwingen, omdat het er geen waren: pauken zijn pas eind 19e eeuw achterin het orkest beland, bijvoorbeeld.

Vrijdag stond dus de negende symfonie op het programma. Niettegenstaande Ludwig reeds schetsen had gemaakt voor een tiende symfonie, was de negende toch zijn laatste. Vandaar dat het vrijdag ook de laatste dag was van een uitputtende, maar hartverwarmende marathon. Jos Van Immerseel was blij met het resultaat én met het applaus van een volle Concertzaal, die recht stond uit dank, maar hij relativeerde achteraf wel het belang van dat applaus. Hij zou trouwens diep in zijn har liever een pianoforte spelen dan dirigeren...

Sopraan: Anna-Kristina Kaappola, alt: Marianne Beate Kielland, tenor: Markus Schäfer en bas: Thomas Bauer stonden samen met het koor van Anima Eterna garant voor de vocale partijen.

(Patrick Pieters-Op Locatie)


Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com