stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=26283
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Primeur: proefproject met openbare LED-Verlichting


Brugge, dinsdag 2/12/2008. Aan het Minnewaterpark langs de Vesten in Brugge is EANDIS het eerste proefproject in België gestart, met openbare verlichting met LED's. De techniek, die de voorbije jaren ook zijn weg naar de huiskamer heeft gevonden, wordt er voor het eerst toegepast om wandelpaden te verlichten. In het proefproject zijn twee groepen van telkens drie identieke LED-armaturen opgenomen. Het is de bedoeling deze gedurende enkele maanden te testen, en ook de mening van de wandelaars in het park te vernemen, zegt Koen Putteman, dé specialist van openbare verlichting bij EANDIS.

Vooral in park nuttig

"Op de openbare weg zullen de LED's voorlopig wellicht nog niet ingezet worden, en volgens Koen Putteman is de techniek vooral bij verlichting van een park bijzonder nuttig, omdat LED lampen zeer gerichte lichtbronnen zijn, waardoor er zeer weinig lichtvervuiling is. In het park zal je dus bijvoorbeeld beter de sterren kunnen zien, maar toch zullen de paden goed verlicht zijn," zegt Koen Putteman. "Pas na deze eerste praktijkstudie van de mogelijkheden zullen we eventueel overwegen ook LED technolgie te gebruiken op de openbare weg. Tot nu toe hebben we enkel gegevens uit labo-metingen, maar de echte praktijk hebben we nog niet kunnen testen."

Schepen voor leefmilieu Moniek Boydens is opgetogen met het project: "leds gaan langer mee, ze verbruiken minder, ze vereisen veel minder onderhoud en er is minder lichthinder. Als deze voordelen ook uit de stuie op het terrein blijken, dan zullen deze leds in de toekomst wel degelijk het verschil maken."

U kunt EANDIS uw ervaring met het nieuwe licht in het park kenbaar maken per mail: studies.vbm@eandis.be

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.eandis.be

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com