stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=27322
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

De Ronde kan gereden worden want de trofee is klaar

Sportnieuws
Brugge, vrijdag 27/3/2009. Brugge en Vlaanderen maken zich dezer dagen op voor de 93ste Ronde Van Vlaanderen, en de Ronde kan gereden worden want de trofee is klaar. De Brugse beeldende kunstenaar Fernand Vanderplancke heeft de trofee af. Hij kwam het bronzen beeldhouwwerk deze middag op de Markt tonen aan de pers.

Het was de veertiende keer op rij, dat Fernand de trofee ontwierp. "Het is nog steeds een uitdaging en ik denk dat ik even veel zweet om het werk te maken als de renners om ze te winnen," zegt Fernand Vanderplancke. "Ik maak de trofee ook altijd met een specifieke renner in gedachte. De winnaar van de Ronde moet in mijn verbeelding een Flandrien zijn, een Belg en ik vind het jammer als ze naar het buitenland gaat, maar een kunstenaar moet altijd ook afstand kunnen nemen van zijn werk, maar ik was destijds heel blij toen Johan Museeuw twee keer één van mijn trofeeën won, (nvrr.: Musseuw won de ronde drie keer maar de eerste keer was de trofee niet van de hand van Fernand Vanderplancke) omdat ze niet al te ver weg ging..."

Vanderplancke heeft overigens eigenlijk pas interesse voor de wielersport gekregen, dank zijn de opdracht van de Ronde. Hij speelde ooit voetbal bij Club Brugge, waarin hij van de scholieren opklom tot bij de reserven en ooit meetrainde met groten als Fernand Boone, "maar als je dan ziet hoe die renners afzien op die fietsen, voetballers hebben daar niets aan..."

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com