stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=27733
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Enca Caen: begraafplaats Steenbrugge is uitzonderlijk mooi

Nieuws
Brugge, woensdag 6/5/2009. Op de begraafplaats van Steenbrugge worden ook dit jaar een aantal historische grafmonumenten gerestaureerd. Er liggen ongeveer 125.000 personen begraven en jaarlijks zijn dan uiteraard een aantal monumenten aan een reddingsoperatie toe. Brugge geldt als een voorbeeldstad in het omgaan met funerair erfgoed. Zo is Brugge pionier in het herbestemmen van grafmonumenten, maar jaarlijks worden ook tientallen grafmonumenten gerestaureerd op vraag van het stadsbestuur.

Restaureren uit overtuiging

Wij troffen vandaag restaurateur Enca Caen aan, bekend van zijn actie tegen zinloos geweld, die op de begraafplaats van Steenbrugge jaarlijks een tiental grafmonumenten onder handen neemt. En dat gaat veel verder dan wat schoonmaken.

In een maand tijd restaureert hij momenteel 10 grafmonumenten en heeft aan het eind echt een band, met monument en zelfs met de personen die onder dat monument begraven liggen.

Steenbrugge is uitzonderlijk mooi

Steenbrugge is voor Enca Caen ook de bijzonderste monumentale begraaplaats in ons land en dat wil wat zeggen want hij restaureerde zowat in heel het land grafmonumenten... En doet dat met volle overtuiging: "de instandhouding van deze monumenten in van groot belang. Ik vind het ook spijtig wanneer er soms van 500 jaar oude monumenten een reproductie moet gemaakt worden, omdat men te laat was. Dat is zeer spijtig, soms noodzakelijk, maar spijtig."

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com