stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=28125
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Jong CD&V wil nieuwe kerncentrale


Nationaal, maandag 29/6/2009. Pieter Marechal, De Bruggeling die sinds kort de nationale voorzitter van Jong CD&V is, heeft namens zijn politieke jongerenorganatie gesteld, dat "kernenergie nodig is, om aan een redelijke prijs in onze energiebevoorrading te voorzien en om de CO≤-uitstoot verder te doen dalen." Jong CD&V ziet voornamelijk voordelen aan het bouwen van een nieuwe kerncentrale.

Zoals bekend moet de federale regering binnenkort een definitieve beslissing nemen over kernenergie. Ongeveer 55% van de elektriciteit in BelgiŽ wordt momenteel in kerncentrales opgewekt. "Deze elektriciteit gewoonweg schrappen, zoals voorzien wordt in de wet op de kernuitstap van 2002, zou ongeziene gevolgen hebben. We moeten kernenergie dan immers vervangen door andere bronnen. Hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa, zon, afval en wind kunnen daarbij voorlopig slechts een kleine bijdrage leveren. We zullen dus meer nood hebben aan aardgas en steenkool ťn meer moeten gaan invoeren," zegt Marechal.

Volgens de Jong CD&V voorzitter hebben verschillende commissies en studies al aangetoond dat dit de prijs doet exploderen en BelgiŽ afhankelijk maakt van andere landen. Een kernuitstap zal de uitstoot van CO≤ bovendien de hoogte in doen schieten, waardoor ons land de Kyoto-doelstellingen niet meer zou halen.

Expertise

"In plaats van kernenergie in ons land te laten doodbloeden, moeten me onze nucleaire expertise uitbreiden, want kernenergie is redelijk goedkoop en schoon in vergelijking met andere energiebronnen," zegt Marechal. "De problematiek van het kernafval en de eindigheid van nucleaire brandstoffen zijn uitdagingen die heel wat opportuniteiten bieden. Kernafval kan deels deel gerecycleerd worden, hetgeen in BelgiŽ nog niet gebeurt. Laten we dan ook daar in investeren."

Nieuwe kerncentrale

"Het bouwen van een nieuwe kerncentrale zal onze nucleaire expertise verder doen ontwikkelen en het quasi-monopolie van Electrabel doorbreken. Dit zou de hoge energieprijzen in ons land ten goede komen," voorspelt Marechal verder.

(FN-Meegedeeld-Jong CD&V)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com