stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=28364
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Medische zorgen in gevangenis ontoereikend

Nieuws
Brugge, dinsdag 11/8/2009. In de gevangenis van Brugge is veel minder medisch opgeleid personeel aan het werk dan zou moeten. Er zouden 28 verplegers aan het werk moeten zijn in de medische omkadering, maar in werkelijkheid zijn er dat maar 22.

Kamerlid Sabien Battheu (Open VLD) ging na hoeveel verpleegkundigen er aan de slag zijn in de Belgische gevangenissen en daaruit blijkt dat ook Brugge op dit vlak zwaar ondermand is. Sommige andere gevangenissen, zoals die van Ieper, hebben echter helemaal geen verplegers in dienst.

'Uit het antwoord dat ik van minister van Justitie Stefaan De Clerck mocht ontvangen blijkt dat slechts drie vierden van de voorziene personeelsformatie is opgevuld (144 van de 195)', zegt Lahaye-Battheu. "Er zijn in gevangenissen zelfs verplegers via interimbureaus aan het werk, die snel afhaken omwille van de moeilijke arbeidsvoorwaarden en de werkomstandigheden."

Brugge

"Ondanks het feit dat de gevangenis van Brugge qua verplegend personeel ook onderbezet is, valt de toestand daar eigenlijk nog mee", zegt Sabien Battheu. "Er loopt een samenwerkingscontract met het AZ Sint-Jan voor medische hulpverlening zie de gevangenis zelf niet aankan, waardoor er vrij efficiŽnt kan ingespeeld worden op tijdelijke noden in de gevangenis. Dergelijke PPS formules zouden ook elders moeten worden toegepast."

Klachten

Toch zijn er over de medische dienstverlening in Brugge ook heel wat klachten. Onlangs nog werd door de Franse onderzoeksjournalist Serge Garde aangetoond dat medische dossiers werden gemanipuleerd, ondermeer in het geval van Marcel Vervloesem. Zelfs gevangenisdokter Luc Proot had het onlangs in De Morgen nog over de ethische problematiek van terminale patiŽnten in de gevangenis.

(FN-Eigen Berichtgeving)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com