stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=28623
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

West-Vlaams ondernemersvertrouwen sterk gestegen

Economie
Brugge, dinsdag 1/9/2009. Het vertrouwen in de toekomst is sterk gestegen bij de West-Vlaamse ondernemers. Dat blijkt uit de economische barometer van Voka West-Vlaanderen. Op korte termijn stelt Voka een daling vast van de tijdelijke werkloosheid en een stijging van de productie. Op lange termijn zijn er meer bestellingen in het orderboek en ook investeringen worden nu weer zonder uitstel doorgevoerd.

Meer orders

Uit de rondvraag van VOKA blijkt dat het aantal orders op korte termijn, nl. tot eind deze maand, sterk toegenomen is, en voor het einde van het jaar blijkt dat bij 56% van de West-Vlaamse bedrijven het orderboek nog gevuld is. Dit is een stijging van ruim 10% in vergelijking met juli. Tijdelijke werkloosheid neemt sterk af en ook de productie neemt toe Bij 35% van de bedrijfsleiders die deelnamen aan de rondvraag, is er nog tijdelijke werkloosheid. Dit is een daling van 22%. Hieraan gekoppeld zien we dat bij 47% van de respondenten de productiecapaciteit volledig wordt benut. Dat is een toename van 15%.

Wat de toekomstverwachtingen betreft, is het aantal bedrijven dat een reorganisatie voorziet gedaald van 34% naar 23%. Het aantal bedrijven dat afvloeiingen voorziet is min of meer status-quo gebleven op 27%. Het aantal ondernemingen met vacatures is met 6% gedaald: 39% van de respondenten zoekt personeel.

Vertrouwen in de toekomst verbetert

"We stellen wel vast dat het vertrouwen in de toekomst iets verbeterd is : 35% van de ondernemers zegt nog even te wachten met het doorvoeren van een aantal investeringen, in juli zette de helft van de ondervraagden nog investeringen 'on hold'. Het aantal bedrijven dat meer moeite heeft om kredieten te verkrijgen, blijft stabiel op 33%," zegt Jo Libeer van Voka West-Vlaanderen.

Onderbouwd vertrouwen?

"Op korte termijn en op lange termijn is de situatie bij de West-Vlaamse bedrijven die aan onze bevraging deelgenomen hebben, sterk verbeterd. In tegenstelling tot de economische barometer voor het verlof, die nog negatief getint was, moeten we vaststellen dat na het verlof het ondernemersvertrouwen sterk toegenomen is. Dit positief vertrouwen wordt ook bevestigd door de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank. Laat ons hopen dat deze trend zich nu doorzet in de komende maanden…", besluit Jo Libeer.

(ED-Meegedeeld-VOKA)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com