stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=28737
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Scheepsdale: A Bridge too Late!

Nieuws
Brugge, zaterdag 12/9/2009. Wat de grote Engelse veldmaarschalk Montgomery, beter bekend als Monty, tijdens de tweede wereldoorlog niet lukte, ondanks een rechtstreeks militair bevel in september 1944, staat in de loop van deze week toch te gebeuren: Scheepsdale Brug zal tot schroot worden verwerkt. Het bevel van Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits lijkt meer gewicht in de schaal te werpen en gezien er deze keer wellicht geen ietwat koppige Brugse aannemer is aangesteld... Monty had zijn team om de brug 'in no time' om zeep te helpen op het einde van Wereldoorlog II echter verkeerd gekozen, zo licht Paul Ysenbrandt toe:

Monty en Scheepsdale

'In september 1944 kreeg mijn vader van generaal Montgomery de opdracht om Scheepsdale in ijltempo te ontmantelen. De generaal had een termijn van twee weken gesteld: hij had het kanaal Oostende-Gent nodig om zijn troepen voor de aanval op de Rijn met opertie Market Garden te bevoorraden. Mijn vader weigerde echter, in samenspraak met M. Lagrou van de dienst Bruggen en Wegen in Oostende en werfconducteur M. Fremout, die de werken aan bruggen in de Brugse regio superviseerde. Zij wilden de brug niet vernietigen, omdat het vervangen later veel geld zou kosten en daarom bedachten ze een reeks technische redenen, waarom de ontmanteling veel trager verliep dan gepland,' zegt Paul Ysenbrandt. 'In werkelijkheid vernietigden zij de brug niet zoals opgedragen, maar demonteerden zij ze met groot vakmanschap gedeeltelijk, om ze later terug te kunnen heropbouwen. Dat duurde echter aanzienlijk langer, waardoor het kanaal Oostende-Brugge-Gent pas drie weken later dan generaal Montgomery had gepland was vrijgemaakt. En daardoor kon de brug later worden herbouwd. Maar dat gebeurde pas in 1946.'

A Bridge too Late!

Over de gevolgen van de vertraging bij het vrijmaken van het kanaal voor de Operatie Market Garden, die falikant mislukte, kan alleen worden gespeculeerd. Historicus Jacques Pauwels, auteur van "De mythe van de goede oorlog" en van "De Canadezen en de bevrijding van BelgiŽ", noemt het echter "hoogst twijfelachtig, dat het falen van een dergelijke complexe operatie zou kunnen toegeschreven worden aan een enkel technisch detail. Dit soort verklaringen zijn spijtig genoeg nogal populair, omdat ze het voordeel hebben dat ze dramatisch zijn en alles erdoor plots klaarlicht wordt, een beetje zoals in een roman of in een film. Ik denk eerder dat Market Garden mislukt is omdat het plan al te ambitieus was en niet grondig genoeg was voorbereid. Maar Hollywood, dat over Market Garden indertijd A Bridge Too Far geproduceerd heeft, zou voor een dergelijke theorie misschien wel belangstelling kunnen vertonen en, wie weet, een film erover maken met als titel: Scheepsdale, a Bridge too Late!"

Jean-Pierre Drubbel kan zich in het City Film Office al opwarmen.

Op de foto herken je naatst "Monty" de technici die de Scheepsdale brug in 1946 opnieuw in bedrijf stelden: ondermeer Joseph Maus, Jules Maus, Achiel en Harry Windts en Remi Dekeyzer uit Zuienkerke.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto Monty: Wikimedia Commons Foto Scheepsdale: collectie Paul Ysenbrandt)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com