stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=28997
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Kim Phuc: oorlog heeft alleen slachtoffers, verliezers

Nieuws
Brugge, donderdag 8/10/2009. Vanavond was de van oorsprong Vietnamese Kim Phuc te gast in Brugge, waar ze als keynote spreekster was uitgenodigd door de Brugse KMO hict, naar aanleiding van het vijfjarige bestaan van het bedrijf.

Kim Phuc werd bekend doordat zij naakt te zien was op de bekendste foto uit de Vietnamoorlog, misschien zelfs de meest aangrijpende oorlogsfoto ooit, gemaakt door Nick Út, die er de Pulitzer-prijs mee won. De foto is op 8 juni 1972 gemaakt toen ze 9 jaar oud was en net het slachtoffer was geworden van een napalmaanval in haar woonplaats Trang Bang.

Door haar derdegraads brandwonden op 30 tot 35 procent van haar lichaam verkeerde ze destijds 40 dagen in kritieke toestand. Ze zal nooit volledig herstellen want tot nu moet ze pijnstillers gebruiken, hoofdpijn lijden en regelmatig uitgeput raken.

Nadat een Duitse journalist haar jaren later terug vond werd ze door het Vietnamese regime als propagandainstrument gebruikt. Ze verhuisde naar Cuba om daar, ver weg van Vietnam farmacologie te studeren, maar zelfs daar wordt ze door attachés van de Vietnamese ambassade gee moment uit het oog verloren. In 1992 trouwt Kim met Toan en wanner ze tijdens haar huwelijksreis naar Moskou onderweg een tussenlanding in Canada maakte, vroeg en kreeg ze asiel.
In 1996 ontmoette ze aan het Amerikaanse monument voor de Vietnam-veteranen John, een militair die de napalmaanslag op haar mee had beraamd en vergeeft hem.

Als levend symbool van de oorlogsgruwel werd ze ambassadrice van de Unesco voor een cultuur van vrede.

Vanavond vertelde ze in de Brugse stadshallen dat oorlog alleen verliezers kent en daarom geen zin heeft: iedereen verliest, soldaten, slachtoffers, politici, en ook ik, het kleine meisje...

(FN-Eigen Berichtgeving)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com