stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29016
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Brugse spoedgevallendienst bestaat 40 jaar


Brugge, zaterdag 10/10/2009. Het is precies 40 jaar geleden dat in Brugge de eerste echte spoedgevallendienst met bijgaande MUG-dienst (Medische Urgentie Groep) in ons land van start ging in het Sint-Jansziekenhuis. Het was toen niet wat we nu op de weg en in de lucht zien. Geen dokters met hoog-technologische snufjes in snelle voertuigen, laat staan heli-hulp.

René Tytgat, die destijds aan het hoofd van de prille dienst dienst spoedgevallen stond en daar tot 2003 aanbleef als directeur, herinnert zich nog "de eerste door D`Ieteren gesponsorde Volkwagen Kever: ook met toptechnologie, want er zaten toen al veiligheidsgordels in. En dat was het zo`n beetje. De artsen konden ambulanciers van de Brugse brandweer in 1969 bijstaan in de meest levensbedreigende gevallen, maar zelfs dat was in die tijd revolutionair. In 1974 kwam er dan radiocommunicatie tussen de dokters en de ambulance."

Geloof in nut nog steeds klein in Brussel

Hoe eigenaardig het ook moge klinken, volgens Tytgat geloven 'de overheden in Brussel nog altijd niet in het nut van de Medische Urgentiedienst". Vandaar dat nu nog steeds bijvoorbeeld de helikopter, die nodig is om moeilijk bereikbare plekken snel genoeg te bereiken, er alleen maar komt dank zijn sponsoring van gemeentebesturen, de provincie en privé sponsors.'

(EC/FN-Eigen Berichtgeving)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com