stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29063
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Mag Brugse onderwijs wat internationaler worden?

Nieuws
Brugge, zondag 18/10/2009. Geert d'Hont, de Brugse auteur van het boek 'Five Star Parenting – To Raise a Happy Child' (2008) vraagt zich af waarom veel Brugse scholen klaarblijkelijk niet het nut inzien van integratie van meer kinderen van vreemde origine in de school. "Brugge moet zich als UNESCO werelderfgoedstad een internationaler karakter aanmeten, te beginnen in de scholen," vindt hij.

"Bij de zoektocht langs verschillende scholen om informatie in te winnen over de mogelijkheden voor ons dochtertje bleek dat scholen vreemdelingen niet aanmoedigt om te registreren, maar dat de school hoogst enthousiast is over internationale ouders die hun kind willen inschrijven. Ik moet zeggen dat ik verbaasd was wanneer een directeur van één van de grotere scholen in Brugge dat zei. Met de meer dan veertig jaar internationale ervaring die mijn Amerikaanse partner en ik samen hebben, typeerde deze houding voor mij de flagrante apartheid die spijtig genoeg nog altijd heerst in onze contreien," zegt Geert d'Hont…

"Tijdens een recente internationale namiddag in de school waar mijn dochterje nu zit aan de Spiegelrei hoorde ik naast Nederlands en Vlaams een waaier van andere talen spreken, in boeiende tonen en dialecten: Frans, Engels, Arabisch, Duits, Japans, en zelfs een paar woordjes Koreaans. Met de kinderen stelden we samen vast dat er een verbazend aantal talen gesproken wordt door hen en hun ouders, waaronder Russisch, Chinees, Mongools, Afrikaans, Portugees, Thai, Bahasi, Farsi, Turks, Pools, Italiaans, Kosovaars, Albanees, en Spaans. We hopen dat dergelijke internationale dagen een regelmatig gebeuren kunnen worden, met zoveel mogelijk bezoekers van in en rond Brugge, want onze stad, en ons land, zijn hoogdringend toe aan scholen waar internationaal zijn niet vreemd is maar wel een verrijking," vindt Geert d'Hont.

"Van concentratiescholen is in Brugge geen sprake. Daarvoor zijn er veel te weinig kinderen van vreemde origine. Mijn partner en ik hebben in de rest van de wereld vaak Internatioale scholen gezien. Dat zou ook iets voor Brugge zijn met zijn internationale roeping tengevolge van het toerisme en de haven. We hebben hier het Europacollege waar de studenten elkaar onderling verrijken door de internationale contacten. Ik hoop meer en meer Bruggelingen te ontmoeten die hun kinderen naar een school willen sturen, waar dergelijke internationale contacten als een verrijkende ervaring wordt meegegeven," besluit Geert d'Hont.

(FN-Meegedeeld-GD/Fot GO Brugge Centrum)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com