stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29145
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Pestbelasting hernieuwing rijbewijs chronisch zieken afgeschaft


Nationaal, dinsdag 27/10/2009. CD&V-senator Pol Van Den Driessche reageert verheugd op de beslissing van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe, dat op 1 november aanstaande de retributie voor het afleveren van een in de tijd beperkt rijbewijs wordt afgeschaft voor chronisch zieken. De Brugse senator kaartte deze kwestie vorig jaar bij de federale regering aan.

Naast de gebruikelijke medische controle voor beroepsrijbewijzen C en D, moeten sommige bestuurders op basis van medische redenen ook voor gewone rijbewijzen ( A en B) jaarlijks een rijgeschiktheidsattest voorleggen. Zo moeten onder andere diabetici en bepaalde hartpatiŽnten voor hun rijbewijs A en B een periodieke medisch onderzoek ondergaan. Het KB bepaalt ook dat bestuurders jonger dan 48 jaar een rijbewijs krijgen met een geldigheid van 5 jaar. Wie ouder is krijgt slechts voor 3 jaar een rijbewijs. Voor bepaalde medische groepen is de duur van het rijbewijs steeds beperkt tot 3 jaar, zodat men om de 3 jaar een nieuw rijbewijs dient te halen. Bij de aflevering of de vernieuwing van een rijbewijs inden steden en gemeenten tot op vandaag een retributie van Ä 11. Deze pestbelasting wordt nu afgeschaft.

Senator Pol Van Den Driessche is echt verheugd met de afschaffing: "Hiermee wordt tegemoet gekomen aan een terechte vraag van de betrokken patiŽnten en hun verenigingen en van een rist gemeenten die eveneens aandrongen op de afschaffing van deze retributie. In het licht van Werelddiabetesdag op 14 november een mooi en effectief gebaar van onze regering naar de 610.000 Belgische diabetici (8% van de bevolking!). Want het kan toch niet dat wie ziek is daarvoor - en dan nog door de overheid - ook financieel wordt gestraft".

(FN-Meegedeeld-CD&V)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com