stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29313
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Ontmijners gehuldigd

Nieuws
Brugge, zondag 15/11/2009. Naar aanleiding van Koningsdag werden in Brugge na het traditionele Te Deum in de Kathedraal de ontmijners van ons land, die vooral in onze provincie nog dagelijks in de weer zijn voor het opruimen van explosieven uit twee wereldoorlogen, gehuldigd.

Prof. Dr. Luc De Vos, buitengewoon hoogleraar aan de K.U. Leuven hield een toespraak waarin de gevaren van de job van de ontmijners maar ook de noodzaak ervan werden uiteen gezet. Er werd daarna hulde gebracht aan de slachtoffers van de ontmijningsdiensten van na de Eerste en Tweede Wereldoorlog in West-Vlaanderen.

Volgens Luitenant Ter Zee Jean Luc Trullemans van DOVO is het vernietigen van springstoffen afkomstig uit de eerste en tweede wereldoorlog voor hen een nog dagelijkse aangelegenheid: DOVO voert jaarlijks nog 3000 ontmijningsoperaties uit. Ekse dag wordt ongeveer een ton oude munitie onschadelijk gemaakt. Meestal kunnen die springstoffen dan wel naar afgelegen militaire sites worden gebracht om ze onschadelijk te maken.

DOVO krijgt jaarlijks gemiddeld 3500 oproepen, gaande van een handgranaat tot vliegtuigbommen van 500 Kg en meer. In totaal wordt er per jaar ongeveer 250 ton munitie opgehaald, geneutraliseerd en vernietigd. Per jaar wordt er, voornamelijk in de Westhoek, ook een 20 ton "probleemmunitie" gevonden.

(FN-Eigen Berichtgeving)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com