stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29352
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Lappersfortbos opnieuw bezet

Nieuws
Brugge, vrijdag 20/11/2009. Vannacht hebben enkele tientallen milieuactivisten het Lappersfort herbezet, enkele dagen pas nadat de vorige bezetting werd afgeblazen, na een deal tussen de bezetters en eigenaar GDF Suez. Die overeenkomst moest leiden tot een oplossing, maar de herbezetters stellen vast "dat onderhandelingen niets opleveren, zolang bedrijven de prijs bepalen van onze natuur."

Benedict Vermeulen, n van de herbezetters, legt uit waarom ze het contract met GDF Suez Energy Services International negeren en na de vrijwillige ontruiming het bos herbezetten: 'Drie bezetters waren zo naef om te geloven dat een overeenkomst met een multinational en een smeekbede aan de Vlaamse regering het bos konden redden. Maar GDF Suez was ook naef om te geloven dat drie mensen kunnen tekenen voor een hele beweging. Wij blijven tot het bos gered is.'

"Dat GDF Suez een economische compensatie eist voor de regularisatie van hun zonevreemde bossen vinden wij compleet absurd: deze energiereus slaagde erin om in volle crisis winst te blijven maken," zegt herbezetter Benedict Vermeulen. "Maar hoe? Met hun vervuilende kolen-, gas- en kerncentrales venielen ze onze planeet. Ze teren op de investeringen van de Belgische bevolking en weigeren tegelijk belastingen te betalen. Dergelijke multinationals houden ons in een wurggreep en wanen zich almachtig. Maar zro euro is wat ze van ons krijgen. Op een rivier, een biotoop, bomen en gezonde lucht kun je geen prijs plakken. Onze planeet is niet te koop!"

De 3.2 hectare bedreigd Lappersfortbos vormt een buffer tussen het Parkbos en de aangrenzende industriedomeinen. Het is een symbooldossier voor 45.000 ha zonevreemde bossen in Vlaanderen, waarvan 10.000 ha onmiddellijk bedreigd zijn.

(FN-Meegedeeld-Lappersfort.tk)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com