stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29481
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Nieuw bestuur wil Kantcentrum een nieuwe toekomst geven

Nieuws
Brugge, maandag 7/12/2009. Er waait een nieuwe wind door het Kantcentrum in Brugge. Op een bijzondere algemene vergadering van de vzw Kantcentrum, een paar dagen geleden, werden doortastende maatregelen genomen: het zittende bestuur rond waarnemend directeur NoŽl Dumon nam ontslag uit alle functies en een nieuw driekoppig bestuur is aangesteld. Voorzitter van het Kantcentrum is voortaan journalist Nico Blontrock. Bedrijfsleider Wim Decraemer wordt afgevaardigd bestuurder en boekhandelaar Koen De Meester is de derde bestuurder.

Intussen had het nieuwe bestuur vandaag al een gesprek met het stadsbestuur van Brugge en is de vereffenningsprocedure van het noodlijdende Kantcentrum stopgezet. Het wereldbekende informatie- en kenniscentrum van de handgeknoopte kant blijft dus bestaan, onder een nieuwe leiding.

Nadat het Kantcentrum enkele maanden geleden aankondigde dat het omwille van financiŽle problemen de vereffening zou aanvragen, barstte tot ver buiten Brugge een storm van reacties los. Dat leidde tot de oprichting van een werkgroep met mensen die het Kantcentrum in hun hart dragen. Onder hen ondermeer bedrijfsleiders, politici en mediamensen. Op voorstel en onder druk van senator Pol Van Den Driessche (CD&V), zelf lid van de algemene vergadering, werd een nieuwe Raad van Bestuur en een nieuwe algemene vergadering samengesteld.

"Het nieuwe bestuur is ervan overtuigd dat het Kantcentrum te redden valt, al moet er bijzonder veel werk worden verricht. Er moet grondig worden gesaneerd, stevig bijgestuurd en gereorganiseerd. Daartoe werd ook een businessplan opgesteld. Twee van de vier mensen, die vandaag werken in het Kantcentrum, zullen hun job verliezen," zegt Nico Blontrock. "Het wereldwijd verspreide tijdschrift Kant, waarvan deel 4 van dit jaar midden december verschijnt, verdwijnt alvast niťt. Net als de kantcursussen voor volwassenen en voor kinderen evenals de winkel blijven bestaan. Belangrijk daarbij is dat alles in het Sint-Annakwartier blijft."

Ook de actie "50 maal duizend" blijft gehandhaafd. Het Kantcentrum zoekt 50 mensen, verenigingen of bedrijven die elk 1000 euro geven als steun. In ruil krijgen ze een uniek handgeklost kantwerk. Het gewone steunfonds, waarop iedereen naar eigen godvrucht en vermogen een bijdrage kan storten, blijft eveneens bestaan (001-468 03 59 - 88) . Ook de petitie (intussen in tientallen Brugse handelszaken) blijft, net als de Internetpetitie. Beide petities lopen trouwens als een trein.

Stad heeft weer interesse

"Er zijn intussen positieve gesprekken gevoerd met het Brugse stadsbestuur evenals met de eigenaar van de gebouwen naast de Jerusalemkerk, de familie de Limburg Stirum over de toekomst, de komende jaren, van het Kantcentrum op deze site. Deze gesprekken waren opbouwend en hoopgevend," zegt Blontrock.

(FN-Meegedeeld-Kantcentrum vzw)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com