stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29715
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Passie in het Hof van Gistel

Cultuur
Brugge, zaterdag 6/2/2010. Daar de Orgelzaal zaterdagavond niet beschikbaar was voor het maandelijkse concert van Podium voor de passie, werd voor deze ene keer de bovenzaal van het Hof van Gistel in de Naaldenstraat tot concertzaal omgetoverd. In vroeger tijden huisden hier de heren van Gistel die door het heffen van de tol op inkomende goederen hun rijkdommen verwierven. Nu maakt het deel uit van het Brugse conservatorium.

De tweede editie van de gratis concertreeks, waar de aanwezigen achteraf een vrije bijdrage kunnen doen, kwam ten goede aan Oarm in Oarme, een vereniging voor mensen in armoede uit Assebroek.

Concert

Tamara Cuypers en Henk Soenen, klarinet en Tae Yoshioka, piano brachten werk van 20ste eeuwse componisten. Tamara Cuypers leidde elk werk dat ze gingen spelen ongedwongen in en zo te horen hadden de muzikanten bij de keuze van de werken rekening gehouden met het woord passie in de titel van het concert. Zo was het eerste werk er n van de Argentijn Piazolla, de man van de tango, de passioneelste aller dansen. Cuypers liet zien en horen dat ze haar instrument meester was op een verbluffende manier. Achteraf vertelde ze dat ze binnenkort een concertreis gaan maken naar de Verenigde staten.

Ze speelden ook een werk van de in Gent wonende Oostendenaar Frank Nuyts: 'Busyness as usual'. Nuyts, die zelf piano speelt en percussionist is, vond het concert interessant genoeg om naar Brugge af te zakken en het Hof van Gistel te vereren met zijn aanwezigheid: een stimulans voor de muzikanten.

De volgende editie van Podium voor de Passie zal ten gunste zijn van de Brugse vereniging Wieder die zich ook inzet voor armen. Het eerste concert ten voordele van Wieder gaat door in de orgelzaal op 6 maart om 20 uur.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com