stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29758
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Schare stoute jongens in het Concertgebouw


Brugge, zondag 14/2/2010. Zaterdagavond speelden vier muzikanten Chris Cutler, percussie en electronics, Arne Deforce, cello, Jean-Marc Montera, elektrische gitaar en Daan Vandewalle op piano een voor de doorsnee concertganger bijzonder programma. Voor een achtergrond met heel knappe geprojecteerde foto's deden ze hun ding.

De vier muzikanten deden hun instrumenten werkelijk 'pijn' om de klanken die ze wilden produceren te laten horen. Op bepaalde momenten werd de piano van binnen uit betokkeld in plaats van bespeeld te worden met de gebruikelijke witte en zwarte toetsen. Zo bespeelde Arne Deforce bij momenten het hout van zijn cello. Het was interessant te horen hoe een gitaar klinkt wanneer ze met ijzerdraad of een ketting wordt mishandeld. Een grote trom deed het publiek bij momenten schrikken: Van 'Bad Boys' gesproken!

Waar een schilder zoals Mark Rothko het houdt bij de essentie van de schilderkunst namelijk kleur in al zijn nuances, zo ging het vandaag over klank in al zijn nuances: mooie, lelijke, scherpe, doffe, onnatuurlijke, natuurlijke, ...

Verre van evident

Wie zaterdag naar het Concertgebouw ging in de veronderstelling een doorsnee concertje te horen, was er aan voor de moeite. Je hoorde er niet zo evidente 'klanken' die onze visie op muziek misschien een beetje kunnen bijstellen. Iemand vertelde me achteraf 'dat we ons verstand op nul dienden te zetten om hiernaar te luisteren'. Maar het is niet zo eenvoudig om al demuzikale bagage die je in de loop der jaren hebt verzameld zomaar door het raam te kieperen en vast te stellen dat je op een heel andere manier naar muziek dient te luisteren. Heel wat mensen hebben ongetwijfeld nog een hele weg te gaan hebben, om zich nieuwe zienswijzen in muziek spelen en beluisteren eigen te maken.

(Patrick Pieters-Op Locatie)


Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com