stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29884
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Ex Tempore en Graupner verwarmden Reyelandzaal op zondag


Brugge, zondag 14/3/2010. Christoph Graupner (1683-1760), tijd- en landgenoot van Bach, heeft bijna zijn hele carrière als kapelmeester in Darmstadt gewerkt. De muziekgeschiedenis had er echter heel anders kunnen uitzien, wanneer niet Bach, die infeite maar derde keuze was, maar Graupner Cantor was geweest in de Thomaskirche in Leipzig.
Graupner heeft gedurende zijn loopbaan, tussen 1719 en 1743, zomaar eventjes 1500 cantateteksten voor Darmstadt geschreven.

In een ijzige Ryelandzaal hebben Florian Heyerick, Nicolas Achten en Ex Tempore zondag twee kerkelijke cantates van Graupner op een verbluffende manier vertolkt. Tussen de cantates door werd een concerto voor 2 chalumeaus, de voorloper van de klarinet, en strijkers gespeeld.

Na het concert, dat voor een volle zaal zorgde, praatten we met Florian Heyerick, die voor zijn jarenlange inzet voor het muzikale erfgoed, de Eric Suyprijs 2010 toegekend krijgt. Een prijs ten bedrage van € 6000. Die prijs wordt sedert 2004 jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die bijdraagt aan de culturele ontwikkeling van Vlaanderen. Gwy Mandelinck kreeg in 2004 de prijs voor zijn jaarlijkse organisatie van de Poëziezomers van Watou.

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com