stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29977
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Van Volcem wil Masterplan voor Brugse mobiliteit van Crevits

Nieuws
Brugge, maandag 29/3/2010. Vlaams Parlementslid en Brugs schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) vraagt aan minister Hilde Crevits (CD&V) een duidelijk en gefaseerd plan om de mobiliteit in Brugge en Zeebrugge te verbeteren. 'Brugge is de derde stad van Vlaanderen en Zeebrugge legt in tegenstelling tot andere havens in dit land goede cijfers voor. Ik kaartte dit reeds twee maand geleden reeds aan in de commissie van Openbare Werken en Mobiliteit, naar aanleiding van het dossier van het Schipdonkkanaal, dat in onderzoeksfase is, maar zelfs de AX is nog niet aanbesteed en is op veel kortere termijn al levensnoodzakelijk voor de haven. Zonder ontsluiting geen nieuwe bedrijven'.

Van Volcem drong ook vroeger reeds aan bij de havenvoorzitter om samen met het stadsbestuur en het Vlaams Gewest een globaal plan op te maken ter ontsluiting van de haven, via het water, het spoor en de weg. Op de expresweg zijn twee ondertunnelingen met positief advies door het stadsbestuur naar de Vlaamse overheid verwezen, maar alle werken moeten ook goed gefaseerd worden, want de files worden steeds langer. Ook de werken aan de stationsomgeving alsook de werken aan de Scheepsdalebrug zorgen vaak voor lange stilstand van het verkeer op de spitsuren.

Globaal plan

Van Volcem vraagt een globaal plan waarin ze ondermeer pleit voor een grote randparking ter hoogte van het Cinemacomplex Kinepolis, zodat het verkeer naar het station ontlast wordt, en is voorstander van een tramverbinding van de zee naar Brugge, om alle grootschalige functies langs de N 31 te kunnen verbinden. Dit project zit in onderzoeksfase bij de Lijn. Van Volcem denkt eveneens aan de fasering van het derde en vierde spoor alsook aan de Brugge van Steenbrugge die Brugge met Oostkamp verbindt: 'er moet een totaalvisie komen. Thans wordt teveel in vakjes vergund. Een goede ruimtelijke ordening vereist een vlotte mobiliteit en deze mobiliteit moet gegarandeerd worden door heel wat partners : De Vlaamse Overheid, de stad, de MBZ, de Lijn, de NMBS, omliggende gemeenten, water en zeekanaal en wegen en verkeer moeten samen de vele vragen over bijvoorbeeld de zuidelijke ontsluiting van de stad en de haven van Zeebrugge beantwoord en, want met ad hoc oplossingen zullen we er niet komen,' stelt Van Volcem kritisch.

(FN-Meegedeeld-OpenVLD)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com