stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=30386
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Unesco geeft Brugge slecht rapport als werelderfgoedstad

Nieuws
Brugge, vrijdag 18/6/2010. Het rapport van de visitatiecommissie van de Unesco dat Brugge als werelderfgoedstad evalueert is op zijn zachtst uitgedrukt vernietigend, en het ziet er naar uit dat de in 2000 verworven erkenning vrijwel zeker verloren zal gaan, als er in de komende dagen en weken geen correctieve maatregelen worden genomen. Eind juli al, zal de Unesco het rapport dat misschien kan beslissen over een eventueel intrekken van de titel werelderfgoedstad bespreken op een conferentie in Brasilia.

Begin dit jaar bezocht een delegatie van de Unesco onze stad en uit het onderzoek van toen blijkt dat Brugge de zorg voor het erfgoed verre van prioritair behandelt, met vrij soepele bouwverguinningen voor gevolg waardoor waardevolle gebouwen dreigen te worden gesloopt. Het rapport hekelt met name dat in het historische centrum "moderne architectuur wordt ingepland met een grote en negatieve visuele impact op het historische erfgoed er omheen". Het project aan het Brugse station bijvoorbeeld vormt voor de Unesco "een bedreiging voor het werelderfgoed" en het rapport zegt dat er "een kloof bestaat tussen de doelstellingen van de erkenning als werelderfgoed en de manier waarop de stad Brugge aan ruimtelijke en economische ontwikkeling doet".

Ultimatum

De Unesco heeft de stad hierbij voor een ultimatum gesteld: de stad moet aantonen dat ze proactiever gaat optreden om het erfgoed te vrijwaren en de stad moet daarbij voor werken met een impact op het visuele aspect van de binnenstad advies volgen van de Brugse monumentenverenigingen en heel de binnenstad als stadsgezicht bewaren voor het gageslacht, iets waar de stad en met name schepen Mercedes Van Volcem (open VLD) in het verleden voor huiverde. De commissie looft in het rapport ondermeer momumentenverenigingen waaronder de vzw Marcus Gerards van baron Dries Van den Abeele, omwille van "professionalisme en inzicht in de materie".

Tijdens een conferentie deze zomer zal de Unesco in BraziliŽ beslissen over voorwaarden voor de bestendiging dan wel intrekking van de Brugse titel van werelderfgoed. Tot dan heeft de stad tijd om een repliek te sturen...

(FN-Eigen Berichtgeving)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com