stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=30433
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Tentoonstelling volkskundemuseum toont sociale drama achter kant

Op de agenda voor Brugge tot maandag, 31/12/2012:
Cultuur
Brugge, zaterdag 26/6/2010. In het museum voor Volkskunde in de Balstraat 43 in Brugge is een interessante tentoonstelling geopend over een minder mooie zijde van ons "rijke" Brugse verleden... Nico Blontrock, de voorzitter van het Kantcentrum vzw, vond het samen met de Brugse Musea belangrijk in het Volkskundemuseum het sociale verhaal te vertellen achter het Brugse kantwerk. Het eerste deel van een tweeluik die bij toeristen de kanthonger moet stillen in afwachting van de opening van een nieuw Kantcentrum met een state-of-the art kantmuseum, dat in 2012 open zal gaan in de voormalige kantschool in de Balstraat 14.

Harde wereld

'De kantwereld was een harde wereld. Het was voor veel gezinnen heel simpel: je maaakte kant of je had geen eten. Je zien bijvoorbeeld kinderen van 5 kwant klossen, want ze moesten dat doen. Kinderen van 5 waren dus kostwinners en ze moesten dat blijven doen tot ze 85 waren... Vergeet niet, waar nu het kanmuseum gevestigd is, dat waren destijds 6 godshuisjes, in één godshuisje leefde men met 12 mensen in één kamer beneden en één boven en een gemeenszchappelijk toilet ergens buiten,' zegt Nico Blontrock. 'En die kant werd verkocht aan kopvrouwen zoals ze genoemd werden, koopvrouwen in het Nederlands, die deze kant op hun beurt doorverkochten aan rijkere burgers die hun collectie aanlegden. Die koopvrouwen verdienden veel geld aan de kant, maar de makers verdienden met moeite een paar centiemen, ... inderdaad het verhaal van de derde wereld vandaag.'

Met de tentoonstelling wordt meteen ook een nieuwe stap gedaan in de verdere toenadering tussen het nieuwe bestuur van het Kantcentrum, dat volgens cultuurschepen Yves Roose heeft aangetoond 'dat er verder professioneel kan samengewerkt worden' en het Brugse stadsbestuur.

(FN-Op Locatie)
Meer op www.kantcentrum.eu

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com