stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=30894
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

250ste zeehond opgevangen door Sea Life Centre

Nieuws
Blankenberge, woensdag 15/9/2010. Sea Life Centre Blankenberge heeft zijn 250ste zeehond opgevangen. Het jonge dier van 8 weken oud werd een paar weken geleden al opgehaald op het strand van Bredene, maar was zo fel verzwakt en woog op dat moment 8 kilogram, zodat de viering van het 20ste dier wat moest wachten. Vandaag was ook haar adoptiemoeder Hazel James er bij: zij koos de naam voor het dier, dat voortaan als Kim door het leven gaat. Om Kim op gepaste wijze te eren, was voor de bezoekers van Sea Life deze middag gratis taart.

12 jaar

"Toen het zeehondenopvangcentrum werd opgericht in 1998 hielden wij rekening met opvang van 6 dieren tegelijk, maar dat werden er steeds meer," zegt Steve Vervaecke van Sea Life. "Er worden dan ook zeehonden opvangen afkomstig uit eigen land en het noorden van Frankrijk."

Wat

Wanneer aan de kust een zeehond aanspoelt wordt Sea Life Centre op de hoogte gebracht door hulpdiensten (politie, brandweer,..) of particulieren. Daar voor bestaat een speciaal GSM-nummer, de 'Zeehondentelefoon' 0477 34 58 90, die dag en nacht, 7 op 7 bereikbaar is. Deskundige gaan dan onmiddellijk ter plaatse en brengen indien nodig de zeehond over naar het opvangcentrum. Alle opgevangen dieren gaan in quarantaine en er wordt een bloedstaal genomen en de dieren krijgen eerst ORS, een suiker-zoutoplossing, om dehydratering tegen te gaan. Waar nodig krijgen ze ook antibiotica, een ontwormingsmiddel, vitaminepreparaten en ontsmettingsmiddelen.

De voeding bestaat initieel uit vissoep, om zo spoedig mogelijk over te gaan naar vaste voeding: haring of makreel. Bij de overgang van vloeibare naar vaste voeding worden de zeehonden vaak geholpen, door de haring in de mond en de slokdarm te brengen, maar van zodra een zeehond zelfstandig eet zal hij 4 5 kg haring of makreel per dag verorberen, of zijn gewicht nu 15 of 30 kg. bedraagt. Wanneer de zeehond voldoende is aangesterkt, de temperatuur normaal is en eventuele ziektes zijn bestreden kunnen ze uit quarantaine gehaald worden om te verblijven in de gezamelijke pup-pool van het centrum en krijgen ze een identificatie-tag aan de flipper. Daar sterken ze verder aan tot ze ongeveer 35 kg. wegen en opnieuw kunnen worden vrijgelaten.

Oproep

Sea Life Centre vraagt met aandrang dat zeehonden langs de kust met rust gelaten worden. Niet alleen is dit belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de kolonies, bovendien zijn zeehonden hoe schattig ook wilde dieren die venijnig kunnen bijten. Een zeehondenbeet kan bovendien zeer ernstige infecties veroorzaken. Er zijn jammer genoeg gevallen gekend van noodgedwongen amputaties na infecties veroorzaakt door zeehondenbeten.

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com