stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=32064
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Verhoogde straling vastgesteld op container in Zeebrugge

Economie
Zeebrugge, dinsdag 3/5/2011. Vandaag (3 mei 2011) werd in de haven van Zeebrugge een beperkte verhoogde straling gemeten op een container afkomstig uit Japan.

Volgens Piet Vandenkerkhove van het havenbestuur was de container onderdeel van een partij van 6 containers, die zich bevonden op een schip dat op 16/03 vertrokken is vanuit Yokohama. Die containers werden in Maleisiƫ overgeladen op een ander schip dat op zich geen Japanse havens heeft aangedaan.

De besmetting werd ontdekt door een meting met een meetpoort in de haven. Het alarm werd ondertussen bevestigd door AV Controlatom. De besmetting betreft een verhoogde waarde van 137-Cesium en werd enkel aan de buitenkant van de container geconstateerd. De inhoud van de container (een aantal graafmachines) bleek niet besmet te zijn.

De vastgestelde contaminatie van de container levert een verhoging van het achtergrondniveau op van minder dan 0,1 microsievert per uur in contact met de container. Dit is de screeningwaarde die eerder door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle werd vastgelegd.

De andere containers die behoren tot hetzelfde lot zijn in tussentijd eveneens nagemeten. Er bleek geen besmetting aanwezig te zijn.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle volgt samen met de bevoegde overheden de verdere evolutie van nabij op. Er zullen morgen reeds bijkomende metingen plaatsvinden in de haven van Zeebrugge.

Het FANC benadrukt dat er momenteel geen gevaar bestaat voor de werknemers, de bevolking en de omgeving.

(FN-Meegedeeld-FANC en Eigen Berichtgeving)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com