stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=32080
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Stad koopt sculptuur van Pablo Atchugarry voor 180.000 euro

Nieuws
Brugge, zaterdag 7/5/2011. Het College van Burgemeester en Schepenen heeft zijn principieel akkoord gegeven voor de aankoop van een sculptuur "zonder titel" van de hand van de Urugayaanse meester Pablo Atchugarry , voor een bedrag van 180.000 euro.

Al 4 jaar in Brugge

Het werk belandde in Brugge in 2006, toen in de tuinen van het Groeningemuseum en op Forum+ een grote tentoonstelling van de Uruguayaanse beeldhouwer plaats had. Atchugarry werd geboren op 23 augustus 1954 in Montevideo en is wereldwijd bekend voor zijn marmeren sculpturen: zijn werk was te zien in meer dan 80 solotentoonstellingen, en is aanwezig in vele museale en private kunstcollecties. In 2002 won hij de Michelangelo award als erkenning voor zijn werk. In 2003 vertegenwoordigde hij Uruguay op de biŽnnale van VenetiŽ.

Wit marmer

Zijn voorliefde voor Brugge is ingegeven door de aanwezigheid van de Madonna van Michelangelo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het enige werk van Michelangelo dat zich niet in ItaliŽ bevindt: het witte marmer van Michelangelo is ook zijn favoriete materiaal: "moeilijk om te bewerken maar gemakkelijk om van te houden". Atchugarry voelt zich in ons land bijzoder goed thuis: heel wat van zijn werk is in handen van Belgische kunstliefhebbers, en zijn thuisland is het wellicht meest Europese van alle Zuidamerikaanse landen...

Aankoop

Tijdens de tentoonstelling in 2006 was een monumentale sculptuur, eigendom van de heer en mevrouw Pedro Stier-Beatriz Vermeulen, prominent aanwezig op de rotonde op het inkompad naar het Groeningemuseum (foto). Deze sculptuur werd aansluitend op de tentoonstelling in bruikleen gegeven aan het Groeningemuseum, aanvankelijk voor de duur van 3 jaar, en later nog met twee jaar verlengd. Bij het publiek van museumbezoekers geniet de sculptuur een grote populariteit en maakt het voorwerp uit van ontelbare fotoreportages. Nu de tweede bruikleenperiode naar zijn einde loopt, werden de eigenaars, dankzij bemiddeling van de kunstenaar, bereid gevonden de sculptuur te verkopen aan de Stad Brugge. De mogelijke aankoop was reeds nominatief voorzien in het werkenplan 2011.

Op 31 mei beslist de Gemeenraad over de aankoop die zal gefinancierd worden uit het museaal investeringsfonds, een heffing op de ticketverkoop die bestemd is voor aankoop van museale collectiestukken.

(FN-Meegedeeld-Brugge en Eigen Berichtgeving / Foto: FN)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com