stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=33529
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Lijst Burgemeester wil met erfgoedprogramma scoren

Nieuws
Brugge, maandag 17/9/2012. Nu burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) het na 18 jaar voor bekeken houdt en de lijsttrekkers van CD&V, SP-a, Open-VLD en N-VA openlijk naar de burgemeesterssjerp voor de volgende legislatuur lonken, is er een vijfde kandidaat opgedoken: Ruben Cottenjé heeft samen met enkele vrienden de Lijst Burgemeester opgericht.

Ruben Cottenjé (Brugge 30/6/1976) startte op 18-jarige leeftijd zijn politieke carrière bij de VLD waar hij het – niet onomstreden - schopte tot nationaal voorzitter van de Jong-VLD, waarna hij in 2008 de Belgische Alliantie oprichtte waarmee hij voor een 'Sterker België' ging die leidde tot de Belgische Unie, die naar de kiezer trekt voor de provincieraad met Cottenjé al lijsttrekker.

Lijst Burgemeester

Cottenjé richtte nu echter in Brugge de Lijst Burgemeester op, "met het behoud van het Brugse erfgoed als voornaamste politieke speerpunt: in het verleden heb ik meermaals acties ondernomen ter bescherming van ons unieke erfgoed. De UNESCO en andere Brugse verenigingen hebben het erfgoedbeleid van de laatste legislatuur reeds veelvuldig in vraag gesteld. De volledige bescherming van de Brugse binnenstad – zoals de UNESCO vraagt – is voor het stadsbestuur van onze werelderfgoedstad blijkbaar geen topprioriteit", zegt Cottenjé, die alvast gekleed naar het ambt in pure erfgoedstijl onze studio binnenwandelde (foto). "Het Sint-Salvatorskerkhof werd onlangs nog schaamteloos afgebroken en respectloos vernield. Het ging zover dat kinderen daar zomaar mert beenderen van overledenen zaten te spelen. Ik denk dat dat ook voor een partij als CD&V, die een C in zijn naam draagt, zeer onwaardig is. Hetgeen men in de plaats bouwt vloekt danig met de harmonie van onze erfgoedstad. Andere schrijnende voorbeelden hiervan zijn het het oerafschuwelijke Concertgebouw, het Toyo Ito paviljoen, dat eigenlijk een smet vormt op het palmares van de architect zelf, het nieuwe Rijksarchief, De Refter, de nieuwbouw op de locatie van de brouwerij de Gouden Boom, wat men doet met Huyze Ter Potterie, de puntgevels bij de Ezelpoort, de nieuwbouwplannen van De Snuffel, de Casselbergh aan de Groene Rei, het houdt gewoon niet op, klaagt Cottenjé. Ik ben dus inderdaad kandidaat burgemeester voor Brugge en ik zie tussen de andere kandidaten niemand die het erfgoed, de basis van ons succes als een toeristische stad op de agenda zet".

Alleen de bruistablet bruist nog in Brugge

"En op het vlak van toerisme heeft Brugge heel wat gedaan voor nieuwe hotelinfrastructuur, denk maar aan het aantrekken van Kempinski en de uitbreiding van Casselberg, maar helaas zit het Brugse uitgangsleven, waar toeristen zich 's avonds zouden moeten in kunnen uitleven, vierkant op zijn kont. In die zin hebben de jongeren gelijk als ze 's avonds de trein naar Gent of Brussel nemen: het enige dat nog bruist in Brugge is de bruistablet, om de kater weg te werken de dag nadien," zegt Cottenjé.

Kandidaten

1 Ruben Cottenjé - bediende(Brugge)
2 Joke Flo - bediende(Brugge)
3 Frederik Bonny - ambtenaar(Sint-Michiels)
4 Greta Dewulf - rentenier(Brugge)
5 Maximiliaan Verswijvelt-Boudens - student(Sint-Michiels)

(FN-Eigen Berichtgeving)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com