stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=33569
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Tekstkunstwerk op het Bargehuis beschermd

Nieuws
Brugge, zaterdag 6/10/2012. Het kunstwerk "Als je weggaat- kom je dan weer terug? / Als ik terugkom- ben je er dan?" op het Bargehuis aan de Katelijnepoort in Brugge is formeel beschermd en zal eerstdaags worden gerestaureerd. Dat is deze middag bekend gemaakt in de kantoren van webdesignonderneming Duo NV, op wiens muur het geschilderde kunstwerk is aangebracht.

Gezellejaar

In 1998 realiseerde de Nederlandse kunstenaar Robbert Ritmeester voor de tentoonstelling art words - art works! *Taal als beeld, die kaderde in de aanloop naar het Gezellejaar, het tekstwerk. Het werk werd na het Gezellejaar 1999 behouden en maakt sindsdien deel uit van het Brugse patrimonium. Maar kunst in de openbare ruimte is klimaatgevoelig zeker als ze aangebracht is op de buitenmuur van een oud gebouw en het werk dreigde te verdwijnen.

Bescherming

Toen recent het bedrijf Duo nv in dit pand verbouwingswerken aanvroeg, verbond de stad aan de vergunning een restauratiesubsidie, waardoor het kunstwerk van de Nederlander behouden zal blijven. Zelf schrok hij ervan, toen hij vandaag werd uitgenodigd, want hij dacht dat zijn werk al lang overschilderd was... Hij wist trouwens ook niet dat de onbewuste taalfout in de zin 'kom je dan weer terug?' in Brugge een uitleg op zich heeft gekregen, want in het Brugse dialect heeft "kom je weere?" dezelfde betekenis als "Kom je terug?" in het Nederlands.

Alleen Nederlanders blijven over

En er is meer vreemds aan de hand met de werken van de tentoonstelling van destijds: Jan Verhaeghe, die toen curator was, weet dat alleen de werken van drie Nederlanders zijn overgebleven, van de tentoonstelling die het Gezellejaar moest inluiden. En laat Gezelle nu op zijn minst niet onverdeeld positief tegenover Nederlanders in het leven hebben gestaan...

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com