stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=35101
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Priester Jef Ravelingien: Franciscus brengt nieuwe hoop

Nieuws
Brugge, vrijdag 15/3/2013. Priester Jef Ravelingien van het Brugse Latijns-Amerikakomitee, actief in verschillende basisgroepen en medeorganisator van de jaarlijkse Romero-dag in Brugge, noemt de keuze de argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot de nieuwe paus en de door hem gekozen naam Franciscus "bijzonder hoopvolle tekenen voor de kerk", maar vraagt zich in dezelfde zin wel af "of de nieuwe paus zijn uiterlijke symboliek van armoede in de praktijk zal omzetten door tegen armoede te strijden", zoals Oscar Romero dat deed gedurende zijn 1000 dagen als bisschop.

Boodschap van Romero relevant voor Francicus

Jef Ravelingien vindt dat Romero vandaag nog steeds een belangrijke boodschap heeft voor de Kerk en de Paus, in zijn woorden die hij sprak toen hij een eredoctoraat kreeg van de KU-Leuven, 2 dagen nadat hij Brugge had bezocht en weken voor zijn dood: 'Voor mij zijn dat de belangrijkste woorden ooit voor de Kerk. Hij zegt duidelijk dat de Kerk moet starten bij de armen en de problemen van de armen als onderwerp nemen... De kant kiezen van de armen, in de zin van de slagen krijgen zoals de armen die krijgen. De Kerk moet op zoek naar mensen als Jeanne Devos... Pater Damiaan... Ik denk dat Romero hiervan aan de basis ligt. En ik verwacht nu van de nieuwe Paus, dat als hij bij de armen, de slachtoffers staat, dat hij hiervan gaat leren. Maar het is curieus eh! Hij is een Jezuiet en begint zeer zwaar de thematiek van de Francicanen over te nemen. En positief is ook dat hij als zuidamerikaan ook wat meer afstand zal kunnen nemen van heel dat zware gedoe van onze westerse Kerk."

"Ik zou graag zien wanneer hij aangevochten wordt omwille van zijn ideeën – niet omwille van zijn eenvoudige levensstijl. Ik vind dat ook belangrijk, omwille van de geloofwaardigheid maar ik ken er nog die dat doen- maar dat opnemen, de armen verdedigen. Als je de armen verdedigt bots je met belangen... De Latijsamerikaanse bisschoppensynode van Medellin heeft in 1968 de voorkeursoptie voor de armen gekozen. En daarom is het nu zo merkwaardig, dat een bisschop die ergens toch banden moet hebben met Medellin Paus wordt. Dat op zich is beloftevol,' besluit Jef Ravelingien.

Romerodag 2013

Meteen ook een praktisch bericht: Op 23 maart 2013 organiseren het Latijns-Amerikacomité, De West-Vlaamse Basisgroepen, Onthaalkerk Onze Lieve Vrouw Brugge en de provincie West-Vlaanderen voor de 33ste maal een Romerodag. Hiermee herdenken zij de moord door doodseskaders op de sociaal bewogen bisschop Oscar Romero, op 24 maart 1980. Bart Bode gaat dan in gesprek met Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. De Wittes broer Michaël kwam in 1987 bij een granaatinslag om in El Salvador. Zanger-componist Guillermo Cuéllar uit El Salvador en de vrouwelijke zanggroep Belladonna zorgen voor muziek.
23 maart vanaf 16u, in de Onze Lieve Vrouwkerk, Brugge.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: www.vatican.va)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com