Brugge, maandag 9/8/2010. Zondag 8 augustus was Lissewege volledig afgesloten omdat het MAfestival er dit jaar opnieuw zijn tent had opgeslagen en dit jaar mochten we de uitdrukking wel letterlijk nemen. Op het terrein achter de kerk stond inderdaad een ruime Marokkaanse tent . Om elf uur hadden de muziekliefhebbers ook een topafspraak in de schuur van Ter Doest.
Hier ging de opera van Joris Blanckaert 'L'Algerino in Italia' naar de bijna gelijknamige opera van Rossini 'L'Italiana in Algeri', in première. De muziek van Blanckaert, leerling van Frank Nuyts, was heel verteerbaar, maar het verhaal, het libretto, was eerder aan de magere kant. Toen we later op de avond nog mensen over die opera spraken, repliceerden ze dat de libretto's uit Rossini's tijd ook niet zo heel veel om het lijf hadden.
De regisseur van de opera was actrice Machteld Timmermans die achteraf heel tevreden was van het resultaat van maar 4 dagen repetitie...
Na de middag speelden het 'Scorpio Collectief' o.l.v. Simen Van Mechelen en tenor Jan Van Elsacker drinkliederen uit de Renaissance en Perzische Rhubaiyat (verzameling kwatrijnen) op muziek gezet door Joachim Brackx. Een mooi luchtig concert in de machtige kerk van Lissewege.
Om half vier trok het hele melomane gezelschap richting tent voor Frank Adam en Els Dottermans, die beide liefdesbrieven voorlazen tegen een achtergrond van het Trio Qadmoyo op Ud (Arabische Luit).
Het slotstuk van de zonnige middag was van Il Gardellino onder leiding van Marcel Ponseele, hobo en Jan De Winne op traverso. Zij speelden Janitsarenmusik: marsmuziek van de Turkse elitetroepen van o.a. Rossini, Mozart, Mendelsohn en Spohr.
Dwarskijker
De schuur van Ter Doest was met de auto niet gemakkelijk te vinden gezien de dorpskom van Lissewege afgesloten was: wie de omgeving niet goed kende bleef maar rondjes rijden en ook te voet was de afstand niet echt voor iedereen haalbaar: volgend jaar misschien een pendelbusje tussen de twee locaties? Maar ondanks dit ongemak het werd toch een leuke muzikale dag, die weer maar eens gelijkgezinden bij elkaar bracht.